„Este sezonul virozelor. Nu este nimic neobişnuit. Este un anumit decalaj. Au început şcolile mai devreme. Trebuie să ne gândim cum să facem să luăm ca şi exemplu abordarea din pandemie, să încurajăm spitalele să deschidă ambulatorii de specialitate pentru pediatrie pentru că doar o mică parte dintre copii au nevoie de internare. Părinţii trebuie să aibă unde să meargă cu copiii lor, în centre ambulatorii cu pediatri, dacă nu sunt disponibili medicii de familie, astfel încât să nu supraaglomerăm camerele de gardă. 75% dintre prezentările la primiri urgenţe au cod verde şi galben, deci nu sunt de fapt urgenţe care să aibă nevoie de intervenţie de la UPU”, a spus ministrul Sănătăţii.
Centrele trebuie dezvoltate în orașele mari
Alexandru Rafila a subliniat faptul că aceste centre trebuie dezvoltate în oraşele mari. El a dat exemplul Spitalului ‘Grigore Alexandrescu’, care de cele mai multe ori este supraaglomerat.
„Trebuie să le oferim ceva în contrapartidă. Nu au unde să se ducă, în weekend, seara, şi vreau să găsim o soluţie rapid, mai ales în oraşele mari, să poată să aibă acces la serviciile medicale nu neapărat în unităţile de primiri urgenţe. La Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ sunt 400 de prezentări zilnic, e vorba de supraaglomerare, Trebuie să găsim o soluţie rapidă şi o vom găsi, vom dezvolta ambulatorii de specialitate pentru populaţie, în general, şi pentru copii, în special”, a adăugat acesta.
Ministrul Sănătății recomandă ca părinţii să nu îşi trimită în colectivitate copiii cu simptomatologie respiratorie şi să se adreseze medicului de familie.
Se va constitui Registrul electronic naţional al infecţiilor asociate asistenţei medicale
Reamintim că vineri, Alexandru Rafila a anunțat că va fi constituit Registrul electronic naţional al infecţiilor asociate asistenţei medicale şi un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale.
„Mai avem câteva activităţi în desfăşurare. Sperăm ca majoritatea să le finalizăm până la sfârşitul anului. O chestiune mai laborioasă este legată de definirea şi dezvoltarea laboratoarelor de referinţă. În momentul de faţă instituţiile responsabile sunt Institutul Naţional de Sănătate Publică, care dezvoltă o zonă de laboratoare în acest moment şi la Institutul „Cantacuzino”.
Constituim Registrul electronic naţional al acestor infecţii asociate asistenţei medicale într-o aplicaţie web care este dezvoltată în această perioadă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, încât să existe o zonă dedicată acestui subiect. O vom aproba prin modul de funcţionare şi de introducere a datelor prin ordin al ministrului Sănătăţii.
De asemenea, se constituie un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale, împreună cu instituţia responsabilă care este ANMCS. Şi acest lucru se realizează în cadrul PNRR”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.