La începutul pandemiei se vorbea despre termenul COVI-FLU, termen care se referea la gripa sezonieră care s-ar putea suprapune cu pandemia de coronavirus. Întrebat dacă acest lucru este posibil, Alexandru Rafila a declarat că se poate întâmpla dacă infecția se transmite simultan.

Reprezentantul României la OMS a mai spus că este important că cei care gac gripă sezonieră să nu facă și coronavirus (sau invers).

”Acest lucru se poate întâmpla dacă infecția se transmite simultan. Sigur că lucrul ăsta este posibil, dar nu cred că este probabil.

Important este să nu faci ambele tipuri de infecţii respiratorii consecutiv, pentru că de multe ori persoanele din categoriile la risc reuşesc cu greu să treacă peste una dintre infecții, vă daţi seama că o infecție care pune probleme asemănătoare, ulterioară, fie că discutăm de gripă, fie că discutăm de infecţia cu noul coronavirus, într-adevăr poate să afecteze foarte serios starea de sănătate şi chiar poate duce la complicaţii şi la decese în cazul unor persoane cu comorbidităţi.”, a declarat Alexandru Rafila.

Despre testare

Realizatoarea emisiunii l-a întrebat pe Rafila despre testările care au loc în România. Acesta a fost întrebat dacă știe câți dintre cei care au vrut să călătorească au fost testați pozitiv cu coronavirus.

”Foarte puțini, foarte puțini. Ei practic diluează procentul de teste pozitive, pentru că, dacă așa, în medie, cam 40% dintre teste se fac persoanelor care doresc să călătorească, 60% celor care se încadrează în definiţiile Institutului de Sănătate Publică sau celor care sunt testați a doua sau a treia oară, după ce au fost infectați, în rândul primei categorii sunt probabil udeva în jur de unu la mie teste pozitive, cam ăsta este nivelul, în timp ce marea majoritatea a cazurilor pozitive se concentrează în rândul celor care sunt testați pentru prima dată și prezintă simptomatologie sau sunt pe lista Institutului de Sănătate Publică, făcând parte din diverse categorii la risc.

Asta înseamnă, de fapt, ca să putem să traducem ceea ce s-a întâmplat astăzi, ca să vă dau un exemplu, probabil că avem în jur de 15% dintre teste pozitive la aceste categorii și acolo trebuie lucrul este preocupant, reprezentând o creștere de circa 10 ori față de perioada când numărul de cazuri era mic în România, în jur între 100 și 150.”, a mai spus acesta.

Testarea în masă nu funcționează

Rafila a mai declarat în cadrul interviului că testarea în masă nu se face. Acesta a dat de exemplu China care a încercat o testare în masă li care a descoperit doar 300 de persoane pozitive cu coronavirus din 10 milioane de teste.

”Nu, dar nici nu se face testarea în masă, s-a încercat în China, s-au testat 10 milioane de persoane și au fost depistate doar 300 de cazuri, la 10 milioane de teste.

Vă dați seama ce efort logistic, financiar, profesional și așa mai departe, cu un impact extrem de mic.

Noi avem 1.000 și ceva de cazuri pe care le detectăm zilnic și testăm 15.000 de persoane sau 12.000 de persoane, așa că nu are nici un fel de relevanță această testare în masă din punct de vedere al sănătății publice.”, a mai spus acesta.

Sursă foto: INQUAM/George Călin