Potrivit explicațiilor oferite de Alexandru Rafila, corupția duce la subdezvoltarea sistemului de sănătate şi la lipsa accesului la servicii de sănătate. Astfel, acest fenomen trebuie să fie redus şi ţinut la un nivel cât mai scăzut.
Acesta a spus și că trebuie îmbunătăţit managementul spitalelor. Potrivit ministrului, în cadrul Institutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate sunt dezvoltate module pe care toţi cei care vor deţine funcţii de conducere în spitale vor trebui să le parcurgă periodic.
Alexandru Rafila spune că fenomenul de corupție trebuie redus
Ministrul a spus că autoritățile vor introduce un modul de integritate şi de practici anticorupţie. Acesta este destinat pentru cei toţi cei care conduc structuri din spitalele din România.
„Mai mult decât atât, vom introduce un modul de integritate şi de practici anticorupţie pentru cei toţi cei care conduc structuri din spitalele din România pentru ca să existe informaţia clară şi până la urmă oamenii de multe ori cad pradă unor aranjamente la care nu sunt neapărat responsabili, din punct de vedere moral, dar ei devin responsabili din punct de vedere legal, pentru că nu sunt informaţi, nu ştiu sau cad pradă unor mecanisme care vedeţi că se dezvoltă foarte mult, nu numai în România, se dezvoltă peste tot”, a declarat Alexandru Rafila la o conferinţă de presă.
România nu este singura ţară în care se întâmplă aceste lucruri
De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că, prin corupție, ajungem la imposibilitatea de a acorda servicii de sănătate.
Totodată, fenomenul rezultă și în imposibilitatea de a construi spitale noi, de a repara spitale vechi, de a face funcţionale structurile care alcătuiesc sistemul sanitar din România.
Acesta a subliniat și că România nu este singura ţară în care se întâmplă aceste lucruri.
„Aud tot felul de lucruri: vom eradica corupţia. Eu cred că trebuie să fim mai echilibraţi, important este să o reducem, să o ţinem la un nivel cât mai scăzut.
Nu există nicio ţară pe lumea asta care să fi eradicat corupţia, probabil, dar era un personaj la un moment dat, acum vreo 20 de ani, care din poziţia de ministru al Sănătăţii dădea chiar procente, spunea că va reduce corupţia cu 84,3%, or, lucrul ăsta vă daţi seama că este imposibil.
Actele flagrante de corupţie duc la subdezvoltarea sistemului de sănătate şi la lipsa accesului la servicii de sănătate. Asta se întâmplă pentru că ea nu se referă neapărat la efectul că se îmbogăţeşte x sau y, ci discutăm de faptul că, prin corupţie, ajungem la imposibilitatea de a acorda servicii de sănătate, imposibilitatea de a construi spitale noi, de a repara spitale vechi, de a face funcţionale structurile care alcătuiesc sistemul sanitar din România.
Asta este problema legată de corupţie şi să ştiţi că ne preocupă în cel mai înalt grad”, a conchis ministrul.