Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a realizat un videoclip destinat părinților și profesorilor care urmează să verifice elevii cu ajutorul testelor anti-Covid prin salivă. Acesta a explicat cum trebuie utilizate ustensilele din pachetul anti-Covid, dar și cum își poate da seama un adult dacă elevul este infectat sau nu cu noua tulpină de coronavirus.
Alexandru Rafila a demonstrat, într-un videoclip educativ, cum se realizează manopera de verificare a elevilor cu ajutorul testelor prin salivă. Videoclipul său este destinat tuturor persoanelor majore care au în grijă un minor și cadrelor didactice care sunt responsabile cu realizarea testării rapide a elevilor.
Componentele testului anti-Covid prin salivă
Testul pentru detectarea infectării de Covid-19 prin salivă, utilizat pentru verificarea periodică a elevilor din România, are patru componente:
– caseta de reacție;
– un tub care are o mică cantitate de lichid în care se pune saliva copilului;
– pipeta cu care se realizează manopera;
– un capac picurator care va ajuta la distribuirea lichidului în care s-a disperat saliva copilului în caseta de reacție;
Cum se folosește un test anti-Covid prin salivă
Folosim un pahar de hârtie în care rugăm copilul să scuipe, avem nevoie de acest pahar de hârtie pentru a obține produsul necesar reacției.
Copilul nu trebuie să mănânce înainte de verificare. În caz contrar, dacă a servit micul dejun, el sau ea trebuie să își clătească gura cu apă și să scuipe după. Este nevoie de trei picături de salivă.
Cu pipeta se recoltează saliva din pahar. Se deschide tubul de reacție în care este un lichid care extrage virusul din saliva copilului, dacă există. În lichid se pun trei picături de salivă. Pipeta se pune lângă pahar.
Se acoperă tubul cu capacul picurător și se strânge de câteva ori ca lichidul să fie bine omogenizat. Strângerea trebuie să se facă bine de cinci ori. Se deschide caseta de reacție. Aceasta are o fantă unde se vor turna trei picături din acel amestec, apoi se așteaptă 15-20 de minute pentru a obține rezultatul.
Se pune caseta de testare pe masă și se distribuie trei picături în casetă și, practic, testul e terminat din punct de vedere al manoperei, așteptăm rezultatul. Prima linie colorată este de control (C), care arată că testarea a fost realizată corespunzător. Dacă prima linie nu se colorează este clar că e vorba despre un test negativ.
Cum ne dăm seama dacă elevul este contaminat
Dacă apare o linie pe litera C (control) și litera T (testare), atunci înseamnă că elevul este infectat. În acest caz, familia elevului este nevoită să anunțe școala de proveniență sau medicul de familie despre acest test, care urmează să fie confirmat ulterior prin test PCR.