Ministrul Sănătății a făcut aceste declarații în contextul în care salariile celor din sistemul de stat ar putea fi înghețate.
Ordonanța privind înghețarea salariilor afectează toate sistemele
Luni, 24 aprilie, Alexandu Rafila a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă dacă ordonanţa privind îngheţarea salariilor afectează sistemul sanitar.
„Afectează toate sistemele nu numai cel sanitar. Cred că este un draft sau un document care e cel mult un document de lucru, vor exista probabil discuţii. Trebuie să ne gândim foarte bine când discutăm despre sistemul de sănătate şi despre finanţarea lui. Să nu uităm că sistemul de sănătate nu funcţionează decât cu o resursă umană care este calificată şi care este menţinută, cel puţin, dacă nu este augmentată. Am avut un îndemn public către spitale să scoată posturile la concurs. Sunt spitale care nu au scos de luni de zile niciun post la concurs. Cred că lucrul ăsta trebuie să îl facă managementul fiecărui spital. Ei ştiu ce nevoie de resurse umane au, dacă nu scot posturile la concurs o minune nu se poate întâmpla”, a răspuns el.
Întrebat dacă a discutat ca sănătatea să fie exceptată de la anumite măsuri, ministrul a răspuns: „Să fie întâi un document care este public. Este un document pe surse. Aţi văzut vreo sursă oficială care v-a pus la dispoziţie acest document? Eu nu am văzut.”
Medicii cu un procent mai ridicat de realizare a serviciilor de prevenție vor primi bonificații „mai mari”
Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat luni, 24 aprilie, că medicii cu un procent mai ridicat de realizare a serviciilor de prevenție vor primi bonificații „mai mari”.
„Aşa cum a fost conturat bugetul pentru anul 2023 în domeniul asistenţei medicale, bugetarea medicinei preventive este una consistentă în ceea ce priveşte acoperirea serviciilor, în ceea ce privesc decontările pentru aceste noi vaccinuri ce vor fi introduse de la jumătatea anului. (…) Sigur, va fi prevăzută o linie bugetară separată pentru decontarea unor diverse nivele de compensare pentru aceste vaccinuri. (…) Bonificaţiile pot urmări procente de vaccinare, de prevenţie de pe listele acestora. Bonificaţiile vor fi mai mari la cei care au un procent mai mare de realizare a serviciilor de prevenţie”, a declarat ea în cadrul dezbaterii „Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunităţii”, organizată de DC Media Group, potrivit Agerpres.
Adela Cojan a adăugat că vaccinurile cuprinse în calendarul naţional pentru copii rămân în continuare „element de strategie naţională”.
„Prin urmare, finanţarea pentru aceste imunizări pentru copii rămâne în continuare la Ministerul Sănătăţii. Ce urmează să preia CNAS – este vorba despre vaccinările ce nu sunt obligatorii care vor fi prevăzute pentru anumite grupe populaţionale, pentru anumite grupe de vârstă, pentru anumite afecţiuni şi care vor putea fi cuprinse în Hotărârea de Guvern 720 pentru anumite nivele de compensare care vor fi decise împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională a Medicamentului”, a spus președintele CNAS.