Medicii și asistenții medicali trebuie să înțeleagă consecințele acestei practici
Ministrul Sănătății din România, Alexandru Rafila, a adus în discuție problema mitei din spitale. El a propus abordarea acestei chestiuni prin intermediul educației pentru personalul medical. Rafila a subliniat că mai multe categorii de personal medical beneficiază de plăți informale. Ministrul consideră că este necesară o soluție, inclusiv educațională, pentru a aborda această problemă.
El a mai spus că medicii și asistenții medicali ar trebui să participe periodic la cursuri de educație pentru a înțelege mai bine consecințele acestor practici.
„Până la urmă, sunt nişte chestiuni de natură etică, morală prin faptul că un medic sau un asistent medical primeşte bani de la un pacient, (…) dincolo de fapta care este penală, discutabil penală”, a susţinut Alexandru Rafila, la o dezbatere găzduită de Colegiul Medicilor din Bucureşti.
De asemenea, ministrul Sănătății a punctat că „nu trebuie să extindem culpa asupra întregului corp medical”, pentru că nu ar fi corect acest lucru.
„Dar cazurile care sunt flagrante trebuie sancţionate şi din punct de vedere penal şi din punct de vedere moral. Cred că asta trebuie să fie de fapt conduita care poate să ducă şi la creşterea calităţii serviciilor medicale care sunt adresate pacienţilor”, a mai spus Alexandru Rafila.
Discriminare în îngrijirea pacienților din cauza mitei
În opinia sa, o altă problemă este că se creează discriminare, în sensul că pacienţii care oferă mită sunt mai bine îngrijiţi decât cei care nu oferă.
„O parte importantă ţine de poziţia publică a organizaţiilor profesionale. (…) Alt palier cred că ţine de managementul spitalului. (…) Este clar că este o problemă care ţine de managerul spitalului şi care este mai greu de reglementat. (…) Se poate face şi din punct de vedere conceptual, organizatoric. (…)
Aici este ca la consumul de droguri. Este o parte – primirea de foloase necuvenite şi evidenţierea acestui lucru este clar că ţine de instituţiile statului care se ocupă cu sancţionarea acestor fapte care ajung în sfera penală”, a explicat Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, Ministerul Sănătății poate pune la punct un mecanism care să verifice modul în care sunt acordate serviciile medicale.
Alexandru Rafila: Personalul medical trebuie să nu se mai aștepte la mită
De asemenea, Alexandru Rafila a sugerat depersonalizarea relației dintre pacienți și medici. Astfel, serviciul medical să fie furnizat în baza contractelor încheiate cu instituțiile de sănătate. El nu condiționat de relația cu un medic anume, a punctat oficialul.
Ministrul Sănătății a mai subliniat că personalul medical ar trebui să se obișnuiască să ofere servicii medicale bazate pe nevoile pacienților și contractele încheiate, în loc să aștepte mită pentru a furniza îngrijire adecvată.
„În momentul în care plătitorul – Casa de asigurări de sănătate – are un contract cu spitalul şi spitalul trebuie să furnizeze un anumit serviciu, iar acel serviciu este condiţionat de personal de un folos necuvenit. Unitatea sanitară respectivă trebuie cumva să poată să reacţioneze sau să fie sancţionată pentru că în unitatea respectivă se întâmplă aşa ceva. Or, contractul cu casa de asigurări de sănătate este pentru furnizarea serviciilor, nu pentru furnizarea condiţionată a serviciilor”, a mai transmis Alexandru Rafila.