Alexandru Rafila a comentat ce a declarat OMS despre noua tulpină Covid-19, descoperită în sudul Africii, totodată, acesta a vorbit și despre certificatul verde.
„Experţii OMS au avut deja întâlnirea. Am primit de la biroul OMS din România informarea despre noua tulpină. A fost declarată o variantă preocupantă pentru sănătatea publică. Este în afara controlului! Atunci când apare o variantă nouă, apare o variantă de interes şi cea de-a două variantă, cea preocupantă, cu impact pentru sănătatea publică. A fost încadrată în a doua categorie.”, a spus Alexandru Rafila.
„Nu înseamnă că se va întâmpla ceva grav la nivel global”
Alexandru Rafila a explicat că noua tulpină este mult mai contagioasă decât varianta Delta, dar, în ciuda acestui fapt, nu trebuie să ne îngrijorăm că s-ar putea întâmpla ceva grav la nivel mondial.
„Nu înseamnă că se va întâmpla ceva grav la nivel global. Aceste variante îngrijorătoare sunt cele din rândul cărora se selectează cele care au potenţial de a produce infecţii la scară globală, precum tulpina Delta.
Există trei criterii. Pot fi individuale sau cumulative. Poate să fie vorba despre o transmisibilitate mai mare. Patogenitate mai mare – îmbolnăvirile sunt frecvent. Al treilea este legat despre scăderea eficienţei vaccinului.
Criteriul care a determinat includerea în această categorie este legat de transmisibilitate. Se transmite mai repede, dar ar putea dea forme mai uşoare. Se întâmplă uneori să avem noroc. E de patru ori mai contagioasă ca Delta”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Sunt interzise zborurile din sudul Africii
Acesta a spus că diverse țări au interzis străinilor care vin din Africa de Sud să intre pe teritoriul statului. Alexandru Rafila, recomandă românilor să-și anuleze zborurile spre țările în care au fost descoperite persoane infectate cu noua variantă Covid-19.
„Tulpina a provenit de la un pacient din Africa de Sud de la care s-a luat o probă pe data de 9 noiembrie. Sunt ţări care au luat măsura să interzică zborurile din sudul Africii. Şi noi o să recomandăm turiştilor să nu meargă în ţările în care apar acest cazuri.
(…) Se transmite mai uşor, dar nu are încă legătură cu o eventuală agravare a bolii. Se pare că această mutaţie ar putea să facă ineficienţi anticorpii obţinuţi în urma vaccinării. În acest moment, nu avem informaţii științifice. Abia s-a secvenţiat. Cât timp nu există un studiu, sunt doar speculaţii. Această variantă, în momentul de faţă, a fost caracterizată din punct de vedere genetic. Statelor li se recomandă să facă frecvent secvenţieri”, a spus acesta.