Alexandru Rafila, despre situația virusului West Nile în România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a discutat miercuri seară despre situația actuală a virusului West Nile în România. Rafila a precizat că, în prezent, nu există probleme deosebite legate de acest virus, dar a subliniat importanța măsurilor preventive pentru a limita răspândirea acestuia.

Rafila a explicat că infecția cu virusul West Nile este sezonieră, apărând în sezonul cald, când populația de țânțari este mai numeroasă. Deocamdată, în România a fost confirmat un singur caz în acest an, dar există posibilitatea ca numărul cazurilor să crească, având în vedere că ne aflăm la începutul sezonului.

El a menționat că maximul infecțiilor este așteptat spre sfârșitul lunii august și că, deși pentru majoritatea persoanelor infecția este ușoară, în cazurile rare, aceasta poate fi fatală, mai ales pentru cei cu comorbidități.

„Deocamdată nu sunt probleme deosebite pentru că nu avem decât un singur caz confirmat în acest an, dar asta nu înseamnă că nu vor apărea cazuri noi. Ne aflăm la debutul sezonului, maximul va fi probabil la sfârșitul lunii august”, a declarat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății solicită măsuri din partea autorităților locale

Alexandru Rafila a subliniat importanța intervenției autorităților locale în reducerea populațiilor de țânțari. El a dat exemplul Bucureștiului, unde este necesară o coordonare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov pentru a combate eficient țânțarii. Rafila a recomandat și populației să ia măsuri în zonele rurale, precum eliminarea reziduurilor care acumulează apă, pentru a preveni dezvoltarea țânțarilor.

„Vă spun cazul particular al Bucureștiului. E foarte important să existe o corelare între Primăria Generală și primăriile din județul Ilfov, pentru că această acțiune de combatere a țânțarilor trebuie să se facă coordonat, pentru că, altfel, țânțari se mișcă din oraș în periferie. (…) Trebuie luate măsuri încât populația de țânțari să scadă.

În plus, și populația, mai ales în zonele rurale, poate să ia măsuri încât să combată rezistența unor reziduuri care acumulează lichide și unde se pot dezvolta țânțarii. Deci trebuie curățenie în gospodării și, bineînțeles, măsurile individuale de protecție”, a declarat Rafila la Antena 3 CNN.

De asemenea, Rafila a adăugat că medicii din spitalele de boli infecțioase sunt pregătiți să trateze pacienții cu infecții transmise de țânțari. El a recomandat măsuri simple de protecție individuală, cum ar fi purtarea de îmbrăcăminte care acoperă extremitățile și utilizarea de substanțe repelente pentru țânțari.

Sursă: Dreamstime

Care este posibilitatea apariției altor boli

În final, Alexandru Rafila a avertizat că, odată cu schimbările climatice, există riscul ca și alte boli transmise de țânțari, cum ar fi febra galbenă sau Dengue, să afecteze România. Deși în prezent aceste boli nu reprezintă o problemă, monitorizarea și prevenirea rămân esențiale.

„Există și țânțari care transmit și alte tipuri de boli, de exemplu febra galbenă, Dengue, febre hemoragice care pot să afecteze populația. Nu este cazul pentru moment, dar nu este exclus ca odată cu schimbările climatice să avem și diverse patologii care sunt prezente mai ales în țările din zona tropicală sau mediteraneană”, a mai spus Rafila.