Alexandru Rafila, despre Planul de Control al Cancerului: Durează 5 ani, nu aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbă spre perfecţiune

Alexandru Rafila

SURSA FOTO: Facebook, Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, pe 27 iulie, că Planul de Control al Cancerului este un plan care durează cinci ani, nu un document prin care se aprobă legile astăzi, iar mâine situația s-a îmbunătățit.

”Adoptarea acestor norme este un proces, o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional, astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate datorită imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici. De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Săptămâna viitoare, au fost deja în primă lectură cele două hotărâri de guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a declarat Alexandru Rafila la finalul ședinței de Guvern de joi.

Planul de Control al Cancerului este un plan care durează cinci ani

Ministrul a precizat că este vorba despre Registrul naţional de Cancer şi alte şapte măsuri.

”Vreau să înţelegeţi ceva, acest Plan de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care noi aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbă spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem, acces mai bun la terapie genetică, la radioterapie, la medicamente, dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii sau adulţi, este un proces. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea”, a spus acesta.

Alexandru Rafila a subliniat, de asemenea, că aprobarea acestor norme reprezintă, de fapt, începutul parcursului.

”Acest Plan va fi aplicat integral când putem să facem funcţionale toate structurile care tratează ierarhizat pacienţii oncologici, e un parcurs, trebuie să pregătim medici, să dotăm spitale. M-aş fi bucurat dacă Guvernul României, ministerul Sănătăţii, aveau o baghetă magică şi dintr-o dată toate lucrurile se schimbau în România”, a afirmat el.

Pacienții oncologici vor avea acces mai ușor la servicii mediacale

Ministrul Sănătății a mai precizat că pentru a face îngrijiri paleative, trebuie să impulsionezi.

”Noi am impulsionat deja prin faptul că am scos paturile de paliaţie din structura numărului total de paturi, avem un proiect”, a afirmat acesta.

”Cred că scopul important este cel legat de îmbunătăţirea accesului la servicii medicale pentru pacienţii oncologici, asta trebuie să fie filosofia”, a adăugat Alexandru Rafila.