Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a participat luni, 1 august, la un eveniment organizat pentru a marca modernizarea celor două secţii de pediatrie de la Institutul Clinic Fundeni.
Cu această ocazie, el a vorbit despre unitățile sanitare din țară, dar și despre standardele actuale. Ministrul Sănătății susține că țara noastră trebuie să facă tot posibilul astfel încât secțiile de pediatrie din țară să poată să funcționeze în parametri optimi.
Pe de altă parte, el a adus în discuție spitalele din clădirile vechi, care sunt foarte dificil de adaptat la stanrdele actuale.
„Dincolo de mulțumirea de a vedea secții de pediatrie, pentru că toți ar trebui să avem o sensibilitate deosebită, copiii sunt cel mai important lucru, cel mai important capital în această țară și noi trebuie să facem tot ceea ce putem, încât ei să se dezvolte armonios.
Dacă au nevoie de asistență medicală să o primească la timp, în condiții civilizate. Dar e foarte greu să adaptezi clădiri vechi la standarde actuale”, a spus Rafila.
Alexandru Rafila, despre spitalele vechi din România
Ministrul a mai adăugat că se lucrează și acum la legislație, dar și la ghiduri de bună practică și că speră ca într-un timp cât mai scurt să fie construite și spitalele regionale prin PNRR, acesta urmând să atingă standardele actuale.
„Problema aceasta a amenajării unei secții de spital, mai ales o secție unde au loc manevre invazive, este o problemă și toată lumea discută (…) despre infecțiile asociate asistenței medicale, așa-zisele infecții nozocomiale. Nu se mai numesc nosocomiale, ci e un termen ceva mai extins.
E foarte greu să lupți împotriva acestor tipuri de infecții dacă nu ai niște condiții minimale. Noi lucrăm la legislație, la ghiduri de bună practică, dar viitorul, dacă ne ajută Dumnezeu să facem spitale regionale, prin PNRR sau din alte surse de fuinanțare, e important să avem o rețea de spitale care să corespundă standardelor actuale.
Numărul de pacienți care sunt îngrijiți, de exemplu, într-o secție ATI trebuie să fie un pacient într-un salon. E foarte greu de asigurat acest lucru. Partea de grupuri sanitare, partea de circuite, e foarte greu de adaptat în clăditri vechi”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Fundațiile și asociațiile din România au un rol important
Ministrul a amintit și de înființarea asociaților și a fundațiilor din România care au avut un rol important în îmbunătățirea spitalelor. Totodată, Rafila a prezentat și situația spitalelor la nivel național, mulțumind tuturor celor implicați pentru ajutor.
„Sigur, oricât ar lucra asociațiile și fundațiile, nu pot înlocui responsabilitatea noastră, ca Minister al Sănătății. Noi avem în jur de 60 de spitale din circa 350 de spitale la nivel național. Am mers în multe locuri din țară și am văzut multă viziune, dorință de schimbare.
Există multe autorități naționale, dar mai ales locale, care s-au implicat și au reușit proiecte frumoase, de multe ori în parteneriat cu investgitori pricvați sau cu simpli cetățeni. Și noi putem deveni contributori privați”, încheie Rafila.