Alexandru Rafila, despre taxa pe boală: Ministerul Sănătății nu face politica fiscală

Alexandru Rafila, ministrul Sanatatii, sanatate

SURSA FOTO: Facebook

Ministrul Alexandru Rafila a precizat că Ministerul Sănătății nu face politica fiscală, atunci când a întrebat dacă unii pacienți nu se simt cumva discriminați de faptul că taxa pe boală a fost eliminată doar pentru anumite categorii de bolnavi. De asemenea, el a mai spus că există discuții cu privire la formă finală a ordonanței.

Taxa pe boală eliminată pentru anumiți pacienți

În cursul zilei de miercuri 10 aprilie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că politica fiscală a statului român nu este făcută de către Ministerul Sănătății.

Declarația sa vine în contextul taxei pe boală, eliminată pentru unii pacienți.

Ministrul a fost întrebat despre pacienții care s-ar putea simți discriminați din cauza eliminării acestei taxe doar pentru unii.

De asemenea, Alexandru Rafila a mai spus că este încă discutată forma finală a OUG. Drept urmare nu dorește să facă alte comentarii.

„Politica fiscală a statului român nu o face Ministerul Sănătății”, a răspuns Rafila.

SURSA FOTO: Facebook

Cine a scăpat de taxa pe boală?

Marți, guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care abrogă taxa denumită „taxa pe boală” pentru diverse categorii de persoane în concediu medical.

Astfel, conform noului regulament, mamele cu copii bolnavi sau în pericol, femeile gravide, cele în concediu maternal, pacienții cu boli grave și îngrijitorii lor, precum și cazurile medicale urgente care pun viața în pericol, nu vor mai plăti contribuția socială pentru concediul medical.

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

Mihai Constantin/SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Principiul taxei pe boală

Mihai Constantin a explicat că principiul este următorul: pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote și indici.

Boala obișnuită este reprezentată de indicele 01 pe aceste foi.

Pentru concediile medicale asociate acestor indici, cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical va fi plătită, în timp ce pentru celelalte tipuri de concedii medicale, aceasta nu va fi plătită.

Categoriile care sunt exceptate de la plata acestei cotizații includ bolile grave precum:

  • bolile oncologice
  • TBC
  • HIV/SIDA
  • marii arși
  • urgențele medicale
  • și alte categorii similare

„Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti acea cotizaţie pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizaţie 01 încadrat la categoria boală obişnuită. Decizia acestei încadrări se face, evident, de către medicul care dă acel concediu medical, pe baza investigaţiei şi tratamentului prescris, care decide, de asemenea, şi oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a arătat el.

Dispozițiile referitoare la exonerarea de la plata taxei de sănătate în indemnizațiile pentru concediile medicale au fost integrate în ordonanța de urgență, care cuprinde și inițiative de sprijin pentru mame și nou-născuți aflate în situații defavorizate, adoptată de Guvern în ședința de marți.