Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că 99% dintre cei care au protestat în faţa ministerului Sănătății faţă de vaccinare sunt vaccinaţi împotriva bolilor copilăriei.
O mișcare anti-vaccinare
Ministrul Sănătăţii a declarat că vaccinurile au fost „victimele propriului succes” şi a explicat că au existat două momente în care încrederea în vaccinuri s-a erodat. Este vorba despre anul 2008, când autorităţile române au cumpărat vaccinuri anti-HPV fără a face şi o campanie de informare, şi momentul pandemiei cauzate de virusul SARS-CoV-2.
„S-a dezvoltat o mişcare anti-vaccinare pe care aţi văzut-o pe stradă. Toţi ăia de acolo sunt vaccinaţi cu vaccinurile copilăriei. Toţi, sau 99%, dar ei vin şi manifestează împotriva vaccinării, întrebându-mă de ce fac lucrul ăsta. Ei sunt vaccinaţi.
Domnul Simion: dom-le, îţi vaccinezi copiii? Păi normal, nu sunt nebun, să nu-i vaccinez! Atunci de ce inciţi oamenii ăştia să nu-şi vaccineze copiii? E moral? Dumneata eşti parlamentar, spui că eşti creştin. Cum să fii responsabil faţă de nişte oameni dacă inciţi să nu-şi vaccineze copiii? Pancartele din faţa ministerului erau vaccinare = intoxicare. Textul proiectului spune clar că nu este obligatorie”, a afirmat Alexandru Rafila, la TVR Info.
Vaccinarea nu este obligatorie
El a precizat că Ministerul Sănătăţii „face ceea ce spune” şi nu obligă pe nimeni să se vaccineze. Ministerul doar asigură celor care consideră că este bine să se vaccineze accesul la vaccin. Rafila a afirmat că autorităţile „recomandă” vaccinarea şi pun la dispoziţie „vaccinuri sigure şi eficiente”.
Ministrul se arată convins că mulţi dintre cei care au protestat recent în faţa ministerului nu au citit proiectul de lege.
„Neîncrederea sădită în societate în timpul pandemiei este folosită acum într-un mod total iresponsabil, ca şi trambulină politică pentru suport popular, mai ales într-o zonă care nu doreşte să fie informată, ci doreşte să primească nişte informaţii prefabricate pe care să le scandeze, eventual, în faţa unei instituţii publice.
Ăsta este lucrul care s-a întâmplat şi eu nu cred, mai ales pentru unii care afirmă că sunt creştini, că minţind şi manipulând îţi respecţi statutul şi declaraţiile tale. Cred că este o minciună continuată, extrem de nocivă, pe care nu putem să o combatem decât prin informare şi educaţie”, a mai spus Rafila.