Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit clarificări importante în legătură cu metapneumovirusul (HMPV), un agent patogen comun care provoacă viroze respiratorii sezoniere. Într-o intervenție televizată, Rafila a explicat că, deși acest virus poate afecta 10% dintre persoanele răcite în sezonul rece, el nu reprezintă un pericol deosebit pentru sănătatea publică.

Declarațiile sale vin în contextul mediatizării excesive a unui caz din Oradea, pe care ministrul l-a catalogat drept o situație banală, fără implicații medicale grave.

Metapneumovirusul (HMPV), un virus comun al sezonului rece

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a adus clarificări importante privind metapneumovirusul (HMPV), un agent patogen responsabil de multe viroze respiratorii.

virusul HMPV
SURSA FOTO: Dreamstime

Într-o intervenție la Digi24, oficialul a subliniat faptul că 10% dintre răcelile obișnuite de sezon pot fi cauzate de acest virus, descris drept unul banal. Rafila a precizat că informațiile vehiculate în mass-media cu privire la cazul pacientei din Oradea au fost exagerate, creând o percepție falsă asupra pericolului reprezentat de HMPV.

„E vorba de un virus banal, care produce nenumărate îmbolnăviri în fiecare zi. Adică, și eu și dumneavoastră, dacă suntem răciți, există o probabilitate de 1 la 10 să să avem o viroză respiratorie sezonieră cu metapneumovirus.

Pentru mine a fost surprinzătoare amploarea pe care a luat-o în mass-media acest subiect, mai ales că dintr-un comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, care face referire strict la China, de unde se discută că ar fi sursa acestei infecții, nu sunt probleme deosebite în ceea ce privește numărul de infecții respiratorii sau probleme legate de instituirea unei stări de urgență în spitale din China”, a declarat ministrul.

Contextul mediatic al cazului din Oradea

Alexandru Rafila a explicat că mediatizarea cazului pacientei de 67 de ani din Oradea, unde a fost identificat metapneumovirusul, a fost nejustificată.

„În acest an a fost identificat la un astfel de pacient, având o stare gravă, un astfel de virus, nu la pacientul de la Oradea, la un alt pacient”, a spus el.

Pacienta prezenta doar simptome ușoare, iar trimiterea probelor către Institutul Cantacuzino a fost considerată de ministru drept o acțiune excesivă. Rafila a indicat că acest demers a fost mai degrabă de natură mediatică decât medicală, având ca efect alarmarea nejustificată a populației.

„Faptul că dânșii au considerat necesar să trimită probele la Institutul Cantacuzino pentru o infecție banală – și lucrul ăsta reiese din comunicatul spitalului de acolo, de la Oradea, că e o pacientă care nu are decât simptomatologie obișnuită de infecția respiratorie – mie mi se pare exagerat și mai degrabă este îndreptat spre un demers de natură mediatică decât de natură medicală, care să alerteze populația pentru ceva care nu prezintă o problemă”, a adăugat Rafila.

Importanța monitorizării, nu alarmării

Ministrul a explicat că, în sistemul de sănătate din România, diagnosticul etiologic detaliat pentru infecțiile respiratorii este efectuat doar în cazurile severe, cum ar fi insuficiența respiratorie acută.

spital, doctor, pacient, asigurare de sănătate
SURSA FOTO: Dreamstime

Rafila a menționat că, în acest an, metapneumovirusul a fost identificat într-un singur caz grav, la un pacient diferit de cel din Oradea.

„Sunt mii de astfel de infecții în fiecare zi în România. Nu e niciun fel de noutate.

Noi, în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii, nu facem un astfel de diagnostic etiologic decât în infecțiile care determină insuficiență respiratorie acută severă și vrem să vedem dacă e vorba despre un virus gripal sau alt virus”, a explicat ministrul.

Virusul nu prezintă riscuri sporite

Alexandru Rafila a insistat asupra faptului că metapneumovirusul nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică.

„Nu e o problemă de sănătate și de asta am făcut conferință de presă astăzi, ca să lămurim lucrurile, după anii prin care au trecut și românii și întreaga lume, anii de COVID”, a continuat să explice ministrul.

Virusul circulă în Europa de peste două decenii și nu există date care să sugereze că ar fi suferit modificări genetice sau că ar produce boli mai severe.

„Nu există niciun fel de îngrijorare. Nici măcar în China numărul de infecții respiratorii virale nu este mai mare decât cel așteptat și nu există măsuri de urgență pentru pregătirea spitalelor pentru situație de mare amploare.

Nu avem niciun fel de element, nici la Centrul European de Control al Bolilor, nici la Organizația Mondială a Sănătății care să sugereze că acest virus ar fi suferit modificări sau ar produce îmbolnăviri mai grave decât de obicei”, a precizat el.

Virozele cauzate de metapneumovirus, frecvente la copii

Ministrul Sănătății a explicat că virusul este o cauză obișnuită a virozelor respiratorii la copii, în special în sezonul rece. Aproximativ 10% dintre virozele respiratorii la copii sunt asociate cu acest agent patogen, iar majoritatea copiilor se infectează cel puțin o dată până la vârsta de cinci ani.

„Circa 10% dintre virozele respiratorii care apar la copii în mod curent în sezonul rece sunt produse de acest virus, iar orice copil până la vârsta de 5 ani face cel puțin o dată infecție cu metapneumovirus”, a subliniat Rafila.