HMPV, un virus respirator cunoscut de peste două decenii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că virusul metapneumovirus uman (HMPV) nu este o descoperire recentă, acesta fiind identificat pentru prima dată în 2001. Virusul este responsabil pentru o parte semnificativă a infecțiilor respiratorii, mai ales în sezonul rece, afectând în principal categoriile vulnerabile.
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecţiilor sunt banale, sunt pur şi simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară şi cazuri mai grave şi atunci se face diagnostic etiologic. Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obişnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a explicat Rafila.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că virusul HMPV nu este o noutate, fiind identificat încă din 2001 și responsabil pentru multe viroze respiratorii, în special în sezonul rece. De obicei, infecțiile sunt banale, afectând mai ales copiii și persoanele peste 65 de ani, iar diagnosticul etiologic se face doar în cazurile grave.
Un caz confirmat în România, dar fără motive de alarmă
Ministrul a menționat că anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un caz de HMPV la Oradea, însă a subliniat că acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare.
„Nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a declarat oficialul.
Virusul produce de mulți ani răceli în Europa, în emisfera nordică și „în lume, în general”, a mai spus Alexandru Rafila. Acesta a explicat că HMPV este o cauză frecventă a răcelilor, iar circulația sa sezonieră este bine cunoscută.
Cum afectează virusul HMPV sănătatea populației
Potrivit ministrului, majoritatea infecțiilor provocate de acest virus sunt de severitate redusă, manifestându-se prin simptome respiratorii comune, cum ar fi tusea, congestia nazală și febra ușoară.
„Zeci de mii de cazuri sunt în fiecare an cu acest virus. Nu este nicio noutate, produce răceli banale. Că mai este câte un caz grav… Sunt oameni cu deficiențe imune, au boli asociate. Nu a venit din China”, a reiterat Rafila.
Cu toate acestea, în cazul persoanelor cu imunitate scăzută sau al celor cu afecțiuni asociate, pot apărea complicații mai grave, care necesită intervenție medicală.
Situația gripei în România
În ceea ce privește gripa sezonieră, Alexandru Rafila a precizat că, în momentul de față, România nu se confruntă cu o evoluție epidemică a acesteia.
„Deocamdată, nu este o evoluție de tip epidemic a infecției gripale. Gripa este monitorizată anual, iar situația rămâne sub control”, a declarat ministrul.
Autoritățile sanitare reamintesc populației că este important să fie informată corect și să nu intre în panică. Virusul HMPV nu reprezintă o amenințare majoră pentru sănătatea publică, iar măsurile obișnuite de protecție, cum ar fi igiena personală riguroasă și evitarea contactului cu persoane bolnave, rămân cele mai eficiente metode de prevenție.