Distribuţia celor 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) se va încheia la finalul acestei săptămâni, urmând ca ele să fie distribuite către populaţie şi prin intermediul medicilor de familie, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a subliniat că utilizarea acestor pastile se va face doar la recomandarea expresă a autorităţilor, în cazul unui incident nuclear.
20 de milioane de comprimate au ajuns la DSP
„Fabricaţia a fost încheiată de către compania Antibiotice Iaşi. Deja, 20 de milioane din cele 30 de milioane de comprimate produse au ajuns la Direcţiile de Sănătate Publică şi întreaga cantitate va ajunge la nivelul acestora până la sfârşitul acestei săptămâni „, a afirmat Alexandru Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, împreună cu Casa Naţională de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, se realizează o evaluare şi o cartografie a persoanelor pe grupe de vârstă.
„O avem la nivel naţional şi la nivel judeţean, dar acum mergem puţin mai în profunzime şi aşteptăm cifrele referitoare la numărul de persoane de pe lista fiecărui medic de familie, pentru că intenţionăm să găsim o formulă care să implice medicii de familie către distribuirea acestor comprimate la pacienţii de pe propriile liste, cu precizarea că această campanie de distribuire va fi dublată în perioada imediat următoare de o campanie de informare”, a precizat ministrul.
Rafila: Nu trebuie luată decât la recomandarea autorităților
Alexandru Rafila a subliniat că iodura de potasiu nu trebuie luată decât în cazul unei recomandări exprese din partea autorităţilor, într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear.
„Avem deja materialele realizate, care să permită înţelegerea modului de utilizare a acestor comprimate care nu trebuie în niciun caz luate de către persoane sau de către copiii lor decât în cazul unei recomandări exprese, într-un anumit moment, în cazul unui incident nuclear. Nu are nici un fel de rost, este, dimpotrivă, chiar periculos consumul acestor medicamente în afara unei astfel de situaţii extreme. Şi, de asemenea, recomandările vor include şi modul de păstrare a acestor comprimate, pentru că ele au o valabilitate de câţiva ani şi e bine ca odată primite, ele să fie păstrate în condiţii corespunzătoare şi, sigur, în caz de nevoie, să poată să fie luate, dar nu în afara unei astfel de precizări care trebuie să vină de la autorităţile de sănătate publică”, a declarat Rafila.