Un sfert din populație plătește asigurare de sănătate
Doar puţin peste un sfert din populaţia României plăteşte asigurări de sănătate, a declarat marți ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a punctat că în ţara noastră cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor sunt şi de opt ori mai mici faţă de alte ţări.
„Să ştiţi că noi plătim asigurări, din păcate, doar cinci milioane din cele 19 milioane de persoane din România plătesc asigurări de sănătate. O cheltuială efectivă pe cap de locuitor pentru sistemul de sănătate în România, faţă de ţări din … mă refer la suma de bani, ca să nu umblăm cu procente, pentru că procentele câteodată nu sunt relevante, este între trei şi opt ori mai mică în România”, a declarat Alexandru Rafila la TVR Info.
Referindu-se la sistemul de sănătate Rafila a spus că ar prefera „o societate a dialogului şi a construcţiei decât una a negării, prezentării lucrurilor negative şi invectivelor”.
Numărul asigurărilor voluntare de sănătate, în creștere
Pe de altă parte, numărul persoanelor asigurate printr-o asigurare voluntară de sănătate este în creştere, depăşind 630.000 la finalul anului 2022, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
Astfel, anul trecut, asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri la nivelul pieţei de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021.
Cel mai recent raport publicat de ASF arată că dinamica s-a menţinut şi în primul trimestru din 2023, atât la nivel de subscrieri, cât şi din perspectiva indemnizaţiilor plătite de companiile de asigurări, care au crescut cu 39% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Piaţa asigurărilor de sănătate a evoluat continuu, deşi suntem încă departe de nivelul altor ţări din Europa. Există, în continuare, un potenţial foarte mare de dezvoltare în această zonă, care poate fi accelerat prin politici publice care să încurajeze accesarea acestor soluţii de protecţie”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Asigurările voluntare de sănătate protejează suplimentar bugetul familiei în cazul producerii unei îmbolnăviri sau a unui accident cu consecinţe nedorite şi, adesea, costisitoare.