Informații de ultimă oră la nivel național. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reacționat după confirmarea primului caz de variola maimuței în România. Potrivit ministrului, țara noastră va primi în jur de 2.500 de doze de vaccin împotriva variolei, în momentul în care Comisia Europeană va finaliza achiziția.

Rafila a mai explicat că vaccinul împotriva variolei este unul american, iar la momentul actual există cantități foarte mici.

„Când finalizează achiziția CE. Primim o cotă parte. În jur de 2.500 de doze. Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, a precizat ministrul Sănătății.

Menționăm faptul că încă din data de 27 mai, după ce mai multe țări europene au raportat sute de infectări cu variola maimuței, Comisia Europeană a anunțat că pregăteşte achiziţii în grup de vaccinuri şi tratamente împotriva acesteia.

Totodată, sursa citată mai preciza și că vaccinul care va fi folosit este cel împotriva variolei, boală care a fost eradicată la nivel global, acesta fiind și motivul pentru care vaccinul se produce în cantități mici.

Variola maimuței a fost confirmată în România

Declarația lui Alexandru Rafila vine după ce luni după-amiază, Ministerul Sănătății a confirmat primul caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un tânăr din București în vârstă de doar 26 de ani, care în momentul de față este în stare stabilă, în izolare.

Totodată, Ministerul a explicat și că pacientul ar fi ajuns la spital noaptea trecută și că în prezent se află într-o stare destul de bună, însă izolarea este esențială. Referitor la diagnosticare acestuia, Ministerul anunță că în urma unor investigații realizate în ultimele ore s-a constatat că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.

„Boala a debutat în urmă cu 4 zile iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună. Starea bărbatului este bună. Pacientul primeşte tratament simptomatic şi se află în izolare. Din anamneză, rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe ţări din Europa unde există numeroase cazuri de infecţie cu variola maimuţei”, a informat Ministerul Sănătății.

Cum se transmite variola maimuței?

Amintim că în luna mai, în România, au existat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei. La acel moment a fost vorba despre o femeie de 43 de ani din Rădăuţi şi despre un bărbat cetăţean român internat la un spital din Atena, in Grecia, însă acestea au fost infirmate ulterior, fiind vorba de infectări cu varicelă.

În acest sens, Ministerul Sănătății a venit cu un set de recomandări. Potrivit sursei citate, variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat. Totodată, virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură şi prin fluide corporale.

„Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană care are variola maimuţei. Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuţi cu virusul variolei maimuţei”, mai precizează Ministerul.