Ministrul Săntății, Alexandru Rafila, a spus miercuri că autoritățile române nu pot crea „în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale mari, având în vedere că un spital nu poate funcționa fără servicii economice sau administrative”.
„Ştiţi care este problema? Nu ştiu dacă este neapărat problema sporurilor, există situaţii foarte diferite, există o categorie de personal, care nu este asimilat personalului medical, mă refer la personalul TESA sau alte funcţii auxiliare, care îşi desfăşoară în spitale activitatea.
Trebuie sigur să găsim o soluţie pentru aceste categorii care în mod evident asigură buna desfăşurare a actului medical.
Nu putem crea în interiorul unităţilor sanitare discrepanţe salariale foarte mari, având în vedere că nu poate să funcţioneze, de exemplu, un spital fără servicii economice sau administrative, şi aceşti oameni trebuie să beneficieze de o salarizare care să fie oarecum proporţională cu a celorlalţi angajaţi”, a explicat miercuri Alexandru Rafila, la o conferință de presă, după ce angajații români din domeniul Sănătății au protestat în fața Guvernului de la București din cauza salariilor mici.
Alexandru Rafila spune că este posibil ca sistemul de sănătate să fie afectat de la 1 iulie
Întrebat la conferința de presă dacă există șanse mari ca sistemul de sănătate din țara noastră să fie afectat direct de pe 1 iulie, când nu vor mai putea fi făcute angajări, Alexandru Rafila a răspuns că acest scenariu este posibil.
„Este posibil, rămâne de văzut care va fi formula care va fi adoptată în ceea ce priveşte angajările după data de 1 iulie, dar sigur posturile unice nu vor fi afectate că există multe domenii în care există astfel de posturi unice, pe de o parte, iar pe de altă parte însă trebuie să ţinem cont şi de specificul fiecărei unităţi medicale, de structura de personal. Cred că o abordare uniformă nu este foarte bună, că ar trebui să existe o abordare individualizată. (…)
Gândiţi-vă la un lucru extrem de serios legat de implementarea proiectelor finanţate din bani europeni ca să poţi să le implementeze, ai nevoie de personal pentru că dispui de miliarde de euro care trebuie în mod evident realizate de oameni care să fie angajaţi, să fie calificaţi, instruiţi pentru că există şi consultanţă pentru aceşti oameni şi atunci trebuie să găsim o soluţie care să permită şi derularea acestor proiecte”, a adăugat ministrul român.
Angajații din Sănătătate au protestat în fața Guvernului de la București
Referitor la protestul angajaților din sistemul sanitar, menționăm faptul că revendicările Federaţiei SANITAS sunt:
Aplicarea corectă şi în totalitate a prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pentru toate drepturile salariale cuvenite angajaţilor din Sănătate şi din Asistenţă socială: creşterea salariilor de bază, aplicarea sporurilor şi plata gărzilor la salariul de bază aflat în plată etc.;
Asigurarea finanţării voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat, pentru angajaţii din Sănătate;
Eliminarea din Legea-cadru nr 153/2017 a plafonului de 30% care limitează acordarea sporurilor, compensaţiilor, primelor, indemnizaţiilor şi a altor drepturi salariale pentru angajaţii din Sănătate şi Asistenţă socială;
Rediscutarea cu partenerii sociali a obiectivelor asumate de autorităţi prin PNRR în ceea ce priveşte buna guvernanţă în sectorul public, cel puţin cele referitoare la principiile care vor sta la baza reformei sistemului public de salarizare.