Medicul Alexandru Rafila a spus, marți seara, în cadrul unei emisiuni TV că sfatul său, în cel de-al patrulea val al pandemiei, este să fie protejate în continuare persoanele vulnerabile sau convinse să se vaccineze dacă nu s-au vaccinat.
Dincolo de discuții, spune medicul, sunt studii foarte serioase care arată că vaccinul previne formele grave și decesul.
„Vor mai fi valuri, 5,6, mai mari, mai mici. Părerea mea este că aceste valuri nu vor mai fi o problemă de sănătate publică, cel puțin în Europa, unde marea majoritate a populației va fi vaccinată sau va fi trecut prin boală. Varianta aceasta, Delta, va produce multe îmbolnăviri și imunizări, deci anul viitor chiar dacă vor mai exista niște valuri, ele nu vor pune probleme din punct de vedere al sănătății, cel puțin în Europa”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii TV „Marius Tucă Show” de la Aleph News.
În plus, problemele de natură economică și cele de natură socială vor fi așa de mari încât lumea va uita de aceste valuri, suține medicul.
Cât de periculos va fi valul 4?
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a fost întrebat la Antena 3 cât de periculos ar putea fi valul patru dar și cum va arăta bilanțul. În acest context, profesorul susține că estimările legate de cele 4.000 de infectări zilnice la finalul lunii septembrie se vor adeveri.
El a mai subliniat faptul că există o discrepanță între prognoza din Franța și cea din România, în contextul în care țara noastră are doar jumătate din populație vaccinată, pe când altele țări au depăit și pragul de 50%.
„Prognozele Centrului European de Control referitoare la România arată trei chestiuni. Unu că va exista în continuare o creștere accelerată. Acea estimare de 4000 sau peste 4000 de cazuri înregistrate zilnic la sfârșitul lunii septembrie se pare că este confirmată deja de centrul European de Control al Bolilor.
Am observat acolo o discrepanță față de situația din Franța, de exemplu, procentual la numărul de cazuri înregistrate, numărul de spitalizări și numărul prognozat pentru România este mai mare. De ce?
Este foarte simplu pentru că noi avem doar jumătate din populația vaccinată în aceste țări. Noi avem undeva la 30% în timp ce alte ţări au 60%, chiar mai mult dacă discutăm de Marea Britanie, ori lucrul acesta în mod evident este preocupant”, a spus Rafila, săptămâna trecută, la Antena 3.
Sursă foto: Dreamstime