S-au găsit bani pentru CNAS. Activitatea medicală nu va fi întreruptă în România

S-au găsit soluţii pentru CNAS, anunţă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a transmis că a stat de vorbă cu premierul Marcel Ciolacu în vederea identificării unei surse de finanțare.

Banii ar trebui să vină din partea Guvernului pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Scopul acestui demers este de a aloca resurse financiare către spitalele aflate în dificultate din punct de vedere al fondurilor disponibile în teritoriu.

Spitalele funcţionează pe baza contractelor cu Casele Judeţene. Şi programele de sănătate curative sunt de asemenea finanţate integral, a subliniat Rafila. Ultima discuţie dintre ministrul Sănătăţii şi premierul Ciolacu a avut loc vineri, 17 noiembrie.

„Încercăm să găsim soluţii cu responsabilul şi finanţatorul programelor de sănătate, care este Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin Casele Judeţene.

Sigur, e un lucru cunoscut, spitalele funcţionează pe baza contractelor cu Casele Judeţene, iar programele de sănătate curative sunt de asemenea finanţate integral.

Din punct de vedere al sistemului de sănătate, Ministerul Sănătăţii face tot ceea ce este posibil şi am avut întâlniri împreună cu domnul prim-ministru, chiar vineri, cred, să găsim posibilitatea finanţării din partea Guvernului, secvenţial, a Casei de Asigurări, care să trimită banii în teritoriu”, a declarat Alexandru Rafila duminică, 19 noiembrie.

Multe cheltuieli din domeniu nu cad sub incidenţa ordonanţei austerităţii, precizează Alexandru Rafila

Demnitarul a reamintit că bugetul CNAS a fost suplimentat cu 1,7 miliarde de lei. Totul s-a întâmplat în urmă cu 10 zile.

Banii vor continua să vină pentru CNAS, astfel încât să nu se ajungă la o întrerupere a activităţii medicale.

Alexandru Rafila a mai explicat că multe dintre cheltuielile din acest domeniu sunt exceptate de la prevederile ordonanţei austerităţii.

„Dacă în urmă cu 10 zile Guvernul României a aprobat prin hotărâre o suplimentare a bugetului Casei cu 1,7 miliarde de lei, acest lucru va continua secvenţial, pe măsură ce se acumulează la buget, ei vor fi direcţionaţi la Casa Naţională care, la rândul ei, va finanţa Casele Judeţene încât să nu existe o întrerupere a activităţii medicale.

Cred că modul de abordare este cel dictat de condiţiile economice ale României care încearcă să asigure şi pacienţilor ceea ce este necesar din punctul de vedere mai ales al programelor de sănătate.

Sunt exceptate o grămadă de cheltuieli de la prevederile ordonanţei, iar excepţii de la ordonanţă se pot face prin memorandum aprobat în Guvernul României pentru categoriile de cheltuieli care sunt stringente în această perioadă”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Reamintim şi că, luna aceasta, sindicaliştii CNAS au protestat din cauza salariilor.

Ulterior, ei au renunțat la protest după ce în plenul Camerei Deputaților s-a votat proiectul de lege care permite majorarea salariilor lor.

Din cauza salariilor mici, un sfert din angajatii caselor de asigurări au plecat din sistem în ultimii 4 ani, spuneau sindicaliștii. Actul normativ care să le rezolve revendicările a tot fost tergiversat, mai acuzau ei.