Alexandru Rafila, lovitură la nivel european! Ministrul Sănătății merge de urgență în Franța

Sursă: Inquam Photos / Ilona Andrei

Acțiune importantă a lui Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății va avea săptămâna viitoare o deplasare importantă unde va discuta, printre altele, despre accesul echitabil la medicamente în contextul pandemiei de COVID. Această temă va fi abordată cu miniştrii de externe şi cei ai sănătăţii din UE.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va participa, în perioada 9-10 februarie, la Conferinţa comună a miniştrilor de externe şi cei ai sănătăţii din UE privind sănătatea globală. El va fi prezent şi la Reuniunea Consiliului ministerial informal de sănătate, care vor avea loc la Lyon şi Grenoble.

Alexandru Rafila a explicat că cele două evenimente sunt organizate sub auspiciile Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene (PRES FR). Acesta a arătat că reprezentanții UE vor discuta despre acţiunile derulate de Uniune în sprijinul statelor în dezvoltare pentru favorizarea accesului echitabil la medicamente în contextul COVID-19. O altă temă ar urma să fie consolidarea sistemelor sanitare naţionale.

„Oficialii din statele membre vor avea oportunitatea de a discuta despre acţiunile derulate de Uniunea Europeană în sprijinul statelor în dezvoltare pentru favorizarea accesului echitabil la medicamente în contextul COVID-19, dar şi pentru consolidarea sistemelor sanitare naţionale”, afirmă sursa citată.

Consolidarea sănătății mondiale cu ajutorul a patru priorități

Un alt subiect aflat pe agenda de lucru a Reuniunii Consiliului ministerial informal de sănătate va fi și cel legat de modul de intervenţie şi rezilienţă a sistemelor de sănătate publică în cazul crizelor de sănătate şi dezvoltarea în comun a politicilor de creare a unei „Uniuni a Sănătăţii”.

Potrivit președinției franceze, Uniunea Europeană poate contribui la consolidarea sănătății mondiale cu ajutorul a patru priorități.

Prima dintre ele se referă la un sprijin mai mare pentru țările cu venituri mici și mijlocii ca răspuns la pandemia COVID-19. Miniștrii vor face un bilanț al răspunsului global la pandemia COVID-19 și al coordonării europene în materie de solidaritate internațională în domeniul sănătății. În special, aceștia vor discuta mijloacele de consolidare a rolului Uniunii Europene și al statelor sale membre în consolidarea sistemelor de sănătate și a securității sanitare în țările cu venituri mici și mijlocii, inclusiv prin transferuri de tehnologie și acțiuni de consolidare a capacităților de producție.

O viziune europeană comună în materie de sănătate globală

A doua prioritate vizează o strategie europeană consolidată în domeniul sănătății la nivel mondial. Miniștrii vor depune eforturi pentru a consolida o viziune europeană comună în materie de sănătate globală și pentru a identifica oportunitățile de schimbare pentru a apăra mai bine obiectivele și valorile europene comune în materie de sănătate publică. Sănătatea publică a devenit un domeniu-cheie de soft power pe scena internațională.

O altă țintă vizează o arhitectură multilaterală consolidată în domeniul sănătății, construită în jurul unei OMS consolidate. Miniștrii vor discuta despre propunerea de Tratat internațional privind pandemiile, care vizează consolidarea capacităților internaționale de prevenire, pregătire și reacție, precum și despre revizuirea Regulamentului sanitar internațional (RSI), piatra de temelie a sistemului internațional de securitate sanitară, pentru a învăța din lecțiile pandemiei.

Ce se va discuta la reuniunea unde va participa Rafila

A patra prioritate prespune atractivitatea reafirmată a expertizei Uniunii Europene. Miniștrii vor discuta despre expertiza europeană și despre punctele forte ale teritoriilor din statele membre care găzduiesc numeroase instituții-cheie în domeniul sănătății mondiale, cum ar fi Lyon, care găzduiește birourile Regulamentului sanitar internațional al OMS (RSI), ale Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) și ale Academiei OMS, unde a avut loc în 2019 Conferința de reconstituire a Fondului mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și malariei, care a strâns 14 miliarde de dolari.

Această reuniune va fi, de asemenea, o ocazie de a discuta despre aceste teritorii și despre modalitățile de consolidare a acestor centre europene de excelență, precum și despre sinergiile care trebuie dezvoltate între ele.