Alexandru Rafila crede că timpul va rezolva problema

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, cataloghează, într-o emisiune la Medika Tv, drept ”inacceptabilă” luarea de mită în sistemul medical, spunând că eradicarea acestui fenomen este o chestiune care ţine de timp şi de educaţie, atât în cazul unora dintre cadrele medicale, cât şi în cel al pacienţilor.

”Ceea ce este cel mai grav cred că este legat de pretinderea de bani sau de alte lucruri atunci când condiţionezi actul medical. Ăsta este lucrul cel mai grav. Al doilea este, sigur, şi primirea de foloase necuvenite. Care nu sunt solicitate. Și ştiţi bine că din partea pacienţilor există o anumită dorinţă de recunoştinţă pe care ţi-o manifeşti faţă de medic. Dar este o chestiune de timp şi de educaţie”, afirmă el.

Condiționarea actului medical este cea mai gravă faptă

Așexandru Rafila este de părere că trebuie educat întregul corp medical dar și pacienții.

”Luarea de mită în sistemul sanitar este inacceptabilă. Ceea ce este cel mai grav cred că este legat de pretinderea de bani sau de alte lucruri atunci când condiţionezi actul medical, ăsta este lucrul cel mai grav. Al doilea este, sigur, şi primirea de foloase necuvenite. Care nu sunt solicitate şi ştiţi bine că din partea pacienţilor există o anumită dorinţă de recunoştinţă pe care ţi-o manifeşti faţă de medic. Dar este o chestiune de timp şi de educaţie. Trebuie să educăm şi corpul medical, trebuie să educăm şi pacienţii să nu facă acest lucru”, a afirmat, luni seară, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

El a subliniat că sunt medici care resping ferm ”oferta” pacienţilor. Ministrul Sănătăţii a spus că medicii care cer bani să îşi facă datoria într-un serviciu public au o problemă foarte serioasă nu numai de moralitate. Ci şi de umanitate. El consideră că ”nu poţi să faci acest lucru în niciun fel”. Iar în aceste cazuri trebuie să existe sancţiuni. Acestea nu trebuie ”extinse” asupra întregului corp medical.

In cursul lunii septembrie, DNA a deschis un dosar de luare de mită la Institutul Marius Nasta. Procurorii anticorupție au avut în vedere favorizarea unor companii la atribuirea unor contracte de achiziție publică.

Vizat de anchetă a fost directorul adjunct al instituţiei, Cristian Plută, care ar fi luat mită în două tranşe, respectiv 20.000 de euro şi 300.000 de lei. Procurorii DNA aveau de mai multă vreme suspiciuni în acest caz care are în vedere fapte de luare de mită.