Alexandru Rafila, noi detalii despre vaccinurile anti-COVID-19 expirate
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a oferit noi detalii despre vaccinurile anti-COVID-19 expirate. Potrivit spuselor sale, obligațiile contractuale asumate de România în prima jumătate a anului 2021 sunt în continuare în vigoare. În prezent, el speră că se va ajunge la o soluție cu producătorii, care reclamă îndeplinirea acelor contracte. Totuși, evoluția acestor aspecte va deveni clară în timp.
„Urmează în perioada imediat următoare să ajungă aceste doze, dar sigur că obligaţiile contractuale pe care şi le-a asumat România în prima jumătate anului 2021, ele decurg în continuare. Sper să ajungem la o soluţie negociată cu producătorii care revendică, până la urmă, îndeplinirea acelor contracte, dar lucrurile astea o să le vedem în timp.
Noi facem tot ceea ce este posibil, nu are rost să comandăm, chiar dacă a existat angajamentul acela guvernamental din anul 2021, să comandăm vaccinuri care nu vor fi folosite”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit spuselor sale, autoritățile locale fac tot posibilul să gestioneze situația. Din punctul lui de vedere, nu are sens să comande vaccinuri care nu vor fi utilizate, chiar dacă exista un angajament guvernamental din anul 2021. Totuși, modificările pot fi făcute doar cu acordul ambelor părți implicate. În prezent, există reticență în a mai procura vaccinuri. Până acum, s-a obținut acordul doar din partea unuia dintre cei patru producători.
În cadrul acelei conferințe de presă, ministrul Sănătății a fost întrebat cât costă distrugerea vaccinurilor expirate.
„Nu sunt sume aşa de mari, sunt sume de ordinul sutelor de mii de euro pentru milioane de doze de vaccin, dar sigur sunt sume care grevează bugetul de stat”, a fost răspunsul său.
Întrebat dacă procurorii din cadrul DNA au solicitat documente de la Ministerul Sănătăţii în dosarul privind vaccinurilor anti-COVID-19, Alexandru Rafila a zis direct:
„În decursul unei anchete penale există astfel de solicitări şi noi totdeauna răspundem cu celeritatea acestor solicitări încât să putem să punem la dispoziţia organelor de anchetă documentele necesare.”
Ministerul Sănătății nu se ocupă de anchete penale
Cu o zi în urmă, el a zis că Ministerul Sănătății nu are autoritatea de a se implica în anchete penale. Declarația sa a fost făcută după ce premierului României a spus că au murit oameni în timpul pandemiei provocate de coronavirus. Alexandru Rafila a tot evitat să facă comentarii, afirmând că stabilirea faptelor este responsabilitatea celor care conduc investigația respectivă.
„Este o anchetă penală în desfășurare, iar Ministerul Sănătății nu se ocupă de anchete penale. Eu cred că domnul prim-ministru s-a referit la o mortalitate în exces care a existat mai ales în cursul anului 2020 și mai mult în 2021. Sunt cifre de natură statistică.
Discutăm despre pacienți la care cauza bolii a fost legată de infecția Covid, sunt vreo 65.000 în România, în perioada pandemiei. E adevărat că după ce am venit la Ministerul Sănătății mortalitatea, cu toate ca existau valuri succesive, s-a redus cu două treimi”, a spus, marți, ministrul Sănătății.