Alexandru Rafila a făcut o declarație surprinzătoare. Acesta a spus că în ultima perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus, măsurile coercitive nu fac decât să înrăutățească lucrurile.
Alexandru Rafila nu este de acord cu obligativitatea vaccinării.
”Este nesănătoasă! Vaccinarea este accesibilă, dar testarea nu este accesibilă!”
Alexandru Rafila informează că există alternative la certificatul verde.
”În ceea ce privește modul în care este gestionată, în acest moment, pandemia, în mod evident este o decizie tardivă și cred că, într-o manieră puțin potrivită în ceea ce privește convingerea oamenilor că trebuie să se protejeze și cum trebuie să se protejeze împotriva acestei infecții. Discuția legată de certificatul verde, certificatul european, cred că ar trebui să fie o discuție care să convingă oamenii că un astfel de certificat este util, trebuie scoase toate aceste accente punitive, coercitive, care au ajuns în spațiul public.. Am ajuns să discutăm despre vaccinare obligatorie, testare obligatorie… Nu!
Cred că trebuie să discutăm despre protejarea sănătății comunităților, a cetățenilor și în acest scop avem un instrument, mă refer la acest certificat verde care oferă alternative. Alternativele sunt trei. Este vorba despre vaccinare, testare sau, pentru persoanele care au trecut prin boală în ultimele 6 luni, un astfel de certificat se acordă fără niciun fel de probleme”, a declarat acesta.
Vaccinare – testare, un pachet de siguranță
Alexandru Rafila a discutat și despre ”pachetul de siguranță” împotriva COVID.
”A genera o discuție legată de obligativitate sau plata testării în acest moment este nesănătoasă, pentru că noi trebuie să lucrăm la accesibilitatea la testare, neîngrădită, pentru toți cetățenii. Sunt cei care lucrează în prima linie, fie că discutăm de cadre medicale sau în instituții de îngrijire a persoanelor vârstnice sau în alte instituții de asistență socială care trebuie să aibă acces la testare, în cazul în care nu s-au vaccinat, noi facem acest pachet, vaccinare – testare, trebuie să facem un pachet de siguranță, așa l-aș numi, pentru sănătatea publică, împotriva infecției cu noul coronavirus.
Dacă vaccinarea este accesibilă, testarea nu este accesibilă. Școlile au început deja de două zile, dar nu știu, nu văd, nu există o gândire în ceea ce privește accesul copiilor la testare, accesul persoanelor din școală, care nu au fost vaccinate”, a mai adăugat Alexandru Rafila.