Ministrul spune că o astfel de decizie reprezentând „o îngustare a drepturilor” acestora, întrucât ce face un medic în timpul său este opţiunea acestuia, comentând astfel afirmaţia directorului medical al Institutului Inimii “Nicolae Stăncioiu ” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, conform căruia medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat, nu în ambele locuri, cu argumentul că atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea.

Rafila precizează că medicii să îşi respecte programul din spitalul public iar acesta să nu se suprapună cu consultaţiile acordate în cabinete private, o altă condiţie fiind ca pacienţii să nu fie trimişi de la spitalul public către cel privat.

„Dacă un pacient se prezintă de la început la spitalul privat, este alegerea lui, plăteşte o coplată destul de substanţială, e o chestiune pe care o acceptă. Dar eu nu pot să îngustez în niciun fel accesul pacienţilor la instituţiile publice. Şi vreau să vă mai spun un lucru care e foarte important şi care cred că trebuie să reprezinte filosofia sistemului de sănătate din România. Am fost şi în Israel, este exact la fel, am fost şi în Franţa, este exact la fel. Spitalele publice sunt instituţiile de bază pentru că în orice situaţie gravă, de criză, ele răspund nevoii de servicii de sănătate. Dacă un spital privat ia decizia într-o situaţie de criză să închidă, atunci dintr-o dată, dacă nu ai sistemul public, nu mai ai acces la servicii de sănătate şi din cauza asta există această abordare raţională, în care principalele resurse trebuie să meargă în sistemul public din asigurările de sănătate publice”, a afirmat Rafila sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Ministrul a declarat că sistemul de asigurări de sănătate private ar trebui să se coreleze cu serviciile acordate de spitalele private, însă acest sistem nu este suficient dezvoltat.

„Eu nu pot să fiu inconştient – nu eu, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, oricine ar fi el – încât să direcţionez resursele dinspre sectorul public spre sectorul privat. Asta nu are niciun fel de legătură cu îngrădirea dreptului medicului de a lucra şi într-o parte şi în alta cu condiţia să existe un angajament, poate să fie şi scris acest angajament, în care el respectă programul de lucru şi că, nu a va direcţiona niciodată un pacient din spitalul de stat în spitalul privat. Nu cred că este chiar aşa de complicat de pus în practică”, mai spune ministrul.