România are deja trei cazuri confirmate de variola maimuței. Alexandru Rafila: Este vorba de un comportament la risc
Oficialul a indicat că, în cazul celor trei pacienţi cu variola maimuței, a fost vorba despre „un comportament la risc”.
„Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.
Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui servicicu de boli infecțioase”, a declarat, miercuri, Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății nu a dorit totuşî să facă speculații cu privire la o legătură între cele trei cazuri depistate până în prezent în România.
„Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (…)
Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Alexandru Rafila.
România va primi dozele de vaccin împotriva variolei în acelaşi timp cu celelalte ţări UE
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a oferit detalii despre momentul în care România va primi dozele de vaccin împotriva variolei.
Vaccinurile împotriva variolei s-au scos din utilizare în 1979, atunci a fost eradicată variola. Totuşi, la nivel global, există foarte mici cantități de vaccin care de obicei sunt păstrate pentru profesioniști din sănătate care lucrează cu agenți înalt patogeni din această categorie.
În prezent, Comisia Europeană poartă discuții cu un producător pentru achiziția de doze de vaccin.
„Comisia Europeană are discuții cu un producător, în momentul de față, pentru achiziția unei cantități limitate, în jur de 100.000 de doze, care va fi repartizată statelor membre, proporțional cu populația, cu precizarea că se administrează două doze de vaccin pentru o schemă completă de vaccinare, dar doar la persoanele care sunt contacți sau în primele zile de evoluție a bolii la persoana infectată”, a explicat Alexandru Rafila.
Întrebat de jurnalişti când va primi România primele doze de vaccin, ministrul a precizat că totul se stabileşte la nivel european.
„Vom avea exact în același moment în care vor avea și celelalte țări din UE, pentru că discuțiile nu sunt făcute de România, sunt făcute pentru țara noastră și pentru celelalte țări membre de către Comisia Europeană”, a declarat şeful Ministerului Sănătății.