Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, miercuri seară, că a alocat doar 42% din suma pe care USR o alocase pentru consultanţă în PNRR, comentând acuzaţia partidului respectiv în legătură cu sumele plătite OMS.
Alexandru Rafila, reacție la acuzațiile USR
„PNRR-ul are nişte zone de reformă, are zone de investiţii. Pentru fiecare din aceste zone, în PNRR, aşa cum a fost făcut de miniştrii USR, există o consultanţă. Mai mult, acolo se regăsesc şi instituţiile care pot acorda această consultanţă. Noi am găsit în PNRR trei instituţii care erau menţionate: Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cea de-a doua este Banca Europeană de Investiţii şi respectiv Banca Mondială”, a declarat, miercuri seară, la Antena 3, ministrul Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, valoarea consultanţei era de „maxim 50 de milioane de euro”.
„Noi am dat doar 21 din 50, am dat doar 42% din suma pe care dânşii o alocaseră. (…) Nu numai că am aplicat, dar am şi reuşit să economisim o sumă importantă de bani. E vorba de bani nerambursabili pe care îi primeşte România în cadrul PNRR şi dacă rămân neutilizaţi pentru consultanţă, putem să îi mutăm la alte tipuri de activităţi”, a mai declarat ministrul.
O echipă a ministerului Sănătăţii a discutat cu toate cele trei instituții
Rafila a mai precizat că „trebuia discutat care dintre aceste instituţii pot să acorde asistenţa tehnică”.
„Acest lucru a fost făcut în lunile decembrie şi ianuarie de o echipă tehnică a Ministerului Sănătăţii. Au discutat cu toate aceste trei instituţii, iar pachetul de asistenţă tehnică pentru toate activităţile de reformă şi digitalizare a fost obţinut de OMS dintr-un motiv foarte simplu, au fost singurii care au acceptat să facă consultanţă pe întreg pachetul, iar suma care în urma discuţiilor a rezultat că este necesar să fie finanţată a fost de 21 de milioane de euro. Sunt bani nerambursabili pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi Uniunea Europeană să ştiţi că totdeauna agreează aceste lucruri”, a mai afirmat Rafila.
USR îl acuză, miercuri, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, că a semnat un contract pentru consultanţă, de 21 de milioane de euro, cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), organizaţie din al cărei Consiliu Executiv a făcut parte până în anul 2021.