În cadrul unei conferințe de presă de vineri, 27 mai, Alexandru Rafila a vorbit despre decontarea serviciilor medicale și totodată a venit și cu o recomandare pentru români.
El susține că în România există o lipsă de resurse, iar decontarea nu ține întotdeauna seamă de costul real al serviciilor de sănătate, având în vedere și costurile crescute din ultima perioadă.
„Nivelul decontării serviciilor medicale este o problemă veche în România, care e generată, probabil, şi de lipsa de resurse. Evident că nivelul de decontare nu ţine totdeauna seama de costul real al serviciilor de sănătate, mai ales că în ultima vreme costurile au crescut la diverse servicii, începând cu utilități, terminând cu produse medicale, dispozitive şi aşa mai departe.
Dacă schimbăm filosofia de decontare a acestor servicii, putem să discutăm şi de o recalculare a acestor costuri”, a spus ministrul.
Bugetul Ministerului Sănătății este limitat
Rafila susține că Ministerul Sănătății are deja un sistem, însă acesta trebuie modificat, fiind nevoie de un proces îndelungat. El a adăugat că este vorba despre sume destul de mari și totodată ar fi nevoie de mărirea de 1,5 ori a nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, însă bugetul este unul limitat.
„Noi avem un sistem (…) decontare pe caz rezolvat, rămâne de văzut dacă în viitor vom continua cu acelaşi sistem, îl vom modifica, dar există un proces.
Când discuţi de sume aşa de mari de bani şi de nevoia unor sume suplimentare pentru decontarea sau dublarea sau mărirea de 1,5 ori a nivelului de decontare a anumitor servicii medicale, că nu ne referim la toate, trebuie să ai şi o finanţare care să poată să facă posibil acest lucru. Bugetul este un lucru limitat şi trebuie totdeauna să ţii cont de acest fapt”, a declarat Alexandru Rafila, vineri, într-o conferinţă de presă.
Rafila încurajează asigurările private de sănătate
Având în vedere toate aceste aspecte, ministrul Sănătății i-a invitat pe români să opteze pentru asigurările private de sănătate. Pentru că este vorba despre o sumă destul de mare, ministrul este conștient de faptul că foarte mulți oameni accesează un astfel de sistem.
Pe de altă parte, el susține că dacă mai mulți români ar opta pentru astfel de asigurări, ar putea aduce resurse noi în domeniul medical.
„Ceea ce cred eu este că trebuie să aducem şi bani noi în sistemul de sănătate, să încurajăm asigurările private de sănătate. Știți că există o sumă deductibilă pentru fiecare angajat de 400 de euro care poate fi dedusă dacă cineva îşi încheie o asigurare suplimentare de sănătate.
Foarte puțini oameni accesează acest sistem şi cred că acest sistem ar putea să aducă resurse noi”, a spus Alexandru Rafila.