Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește refuzul de vaccinuri și a spus că acum cresc generații de copii neprotejați.
Alexandru Rafila atrage atenția părinților
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 că există un trend în rândul părinților de a refuza vaccinarea copiilor lor.
Faptul duce la expunerea acestora la riscuri semnificative și la o vulnerabilitate crescută în fața unor boli grave.
Rafila a atras atenția asupra consecințelor acestui fenomen, afirmând că acest comportament lasă „generații întregi de copii neprotejați”.
„Dar când scazi vaccinarea, apar bolile”, a avertizat ministrul.
Alexandru Rafila a declarat că numărul de îmbolnăviri cu gripă în acest an a înregistrat o scădere cu 15% în această săptămână. Asta, în comparație cu săptămâna precedentă.
„Anul trecut a început diferența. Numărul maxim de viroze, gripă a fost mai mare decât acum, circulația virusurilor gripale a fost legată de perioada post-Covid. Singura soluție e să crești acoperirea vaccinală. Nu am avut apetență deosebită în România pentru vaccinare antigripală. La noi au fost 1,5 milioane de doze administrate, anul asta ceva mai puțin, nu sunt suficiente ca să oprești transmiterea gripei.
Alte țări au avut mult mai mult, acolo oamenii încearcă să protejeze categoriile cele mai expuse. Numărul de decese la cazuri de gripă confirmată – în jur de 10, mult mai mic decât al celor provocate de infecția cu Covid. Covid încă face 10-25 de decese săptămânal, dar e vorba de percepție, lumea s-a obișnuit. Nu am avut gripă în ultimii ani, m-am vaccinat în fiecare an. Și dacă te vaccinezi poți face gripă, vaccinul gripal nu e reputat ca a opri transmiterea, dar formele sunt mai ușoare, ceea ce e important la pacienți cu boli cronice.
Vaccinul gripal e sezonier. Dar reticența e și la vaccinurile din programul de imunizare pentru copii. Epidemia de rujeolă face victime în continuare, lumea nu înțelege. Am discutat cu cineva care avea un băiat de 13 ani cu formă severă de rujeolă, nu fusese vaccinat. Când sunt copii nevaccinați și apare epidemie de rujeola, vârstă la care faci boala nu mai e la 2, 3, 4 ani, crește vârsta și boala apare în adolescență, iar formele sunt mult mai grave.
Ultimul deces de rujeolă a fost la o tânără de 24 de ani nevaccinată. Rujeolă e cea mai transmisibilă boală infecțioasă. Vaccinarea se face cu două doze, iar la prima doză, rată de vaccinare a scăzut la 80%, în timp ce la a două la 60%. Acum 20 de ani eram la 95% rată de imunizare la toate vaccinurile. Acum cresc generații de copii neprotejați. Dacă în fiecare an din 200.000 de copii nu vaccinezi decât 150.000, înseamnă că în fiecare an se adună 50.000 copii nevaccinați. Rujeola va afecta astfel și alte generații”, a spus ministrul la Digi24.
Tendința refuzului de vaccin a apărut în 2008
Rafila că tendința de a refuza vaccinarea a început în 2008, așa cum a reieșit dintr-un studiu privind scăderea acoperirii vaccinale.
Ministrul Sănătății a afirmat că atunci când vaccinul HPV a fost introdus, campania a fost un mare eșec. Ceea ce a dus la începerea unei neîncrederi în vaccinare. El a menționat că în ultimii 5 ani s-a lucrat pentru a remedia situația. Iar acum vaccinul anti-HPV este foarte căutat, însă acest lucru s-a întâmplat încet, oferindu-le părinților posibilitatea de a opta.
Alexandru Rafila a observat că un motiv pentru care părinții nu-și mai vaccinează copiii este legat de succesul vaccinării. Deoarece, paradoxal, odată cu dispariția unor boli contagioase ale copilăriei, oamenii cred că vaccinarea nu mai este necesară.
Dar când ratele de vaccinare scad, apar din nou bolile. El a subliniat că în timpul pandemiei, neîncrederea a fost alimentată de scăpări în informare, de variații ale virusului și de eficiența redusă a vaccinului, ceea ce a determinat o scădere semnificativă a interesului și a transformat subiectul medical într-unul politic.
Măsurile pentru protejarea copiilor nu sunt coercitive
Oficialul nu este de acord cu obligativitatea vaccinării. El a menționat că unele măsuri de sănătate publică pentru protejarea copiilor nevaccinați au fost interpretate greșit ca fiind coercitive. El a indicat că o altă problemă care a dus la scăderea ratei de imunizare este lipsa de încredere în sistemul de sănătate, ceea ce contribuie la ezitarea în vaccinare.
Rafila a subliniat că încrederea în medici crește complianța pentru vaccinare și că trebuie să se lucreze la încrederea în autorități în spațiul public, deoarece aceasta nu este foarte ridicată. De asemenea, el a remarcat că lipsa de încredere afectează și sistemul de sănătate, având repercusiuni asupra vaccinării.