România va depăși o medie de 10.000 de noi cazuri pe zi! O spune chiar Alexandru Rafila. Se întâmplă de săptămâna viitoare
Totodată, ministrul a venit și cu vești bune, punctând că nu există elemente de severitate mai mare a tulpinii BA5, care devine dominantă.
„Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla – este doar o estimare – în jurul cifrei de 70.000 de cazuri. Adică acea medie de 10.000 de cazuri pe zi va fi înregistrată în primele zile la începutul lunii august.
Vom vedea unde se va opri creșterea. Estimările noastre inițiale arătau undeva în jurul datei de 15 august, așa cum am declarat, dar în mod evident media de 10.000 de cazuri va fi depășită în săptămânile următoare”, a declarat Alexandru Rafila.
De asemenea, Alexandru Rafila a subliniat că în ultima zi au fost raportate peste 12.000 de noi cazuri COVID-19.
Alexandru Rafila se așteptă la o creștere a cazurilor
Alexandru Rafila a spus anterior că numărul de infectări cu COVID-19 va creşte până la mijlocul lunii august, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Sănătăţii.
„Putem vorbi de valul şase, dar, deocamdată, suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni. (…) Deci, e clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiţi să putem să răspundem provocărilor acestui val şase, generat de tulpini mai transmisibile.
Din fericire, nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, uşoare. Am ajuns, deja, în România la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare o creştere, probabil, spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienţii cu forme uşoare sau medii care au nevoie de evaluare şi de tratament”, a declarat Alexandru Rafila pentru DC News.
Totodată, acesta a explicat că autoritățile vor aplica același scenariu din valul anterior, care a permis menţinerea spitalelor funcţionale.
„Aplicăm acelaşi scenariu din valul anterior, care a permis menţinerea spitalelor funcţionale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienţilor COVID şi, pe de altă parte, a permis accesul pacienţilor cu alte patologii la asistenţă medicală. Cam asta ar trebui să fie filozofia”, a completat ministrul.