Zeci de mii de copii, vindecați de rujeolă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat despre cazurile de rujeolă că transmiterea continuă, în contextul în care numărul persoanelor nevaccinate rămâne consistent.

Însă în urma campaniilor desfășurate, câteva zeci de mii de copii au fost recuperați la vaccinare. Oficialul a precizat, totodată, că s-au înregistrat trei decese.

”Pe măsură ce numărul de persoane, cohorta de copii nevaccinaţi este consistentă, şi transmiterea în comunitate continuă.

Nu s-a terminat transmiterea, chiar dacă, în urma campaniilor desfăşurate, sunt câteva zeci de mii de copii care au fost recuperaţi la vaccinare în această perioadă. Sunt trei decese, ăsta este adevărul”, a spus acesta.

Vaccinul respectiv previne trei boli

Alexandru Rafila a precizat că nu este vorba doar despre prevenirea rujeolei. Potrivit ministrului, vaccinul respectiv previne trei boli: rujeolă, rubeolă și oreon.

”Prevenirea acestor boli este extrem de importantă, inclusiv ţinând cont nu numai de situaţia ameninţătoare de viaţă pe care ar putea să o producă rujeola, dar şi celelalte boli, de exemplu oreionul făcut la o vârstă care depăşeşte vârsta pubertăţii poate afecta serios acei adolescenţi şi poate, dacă sunt nevaccinaţi şi se îmbolnăvesc mai târziu decât vârsta copilăriei, poate afecta şi sănătatea lor pe termen lung şi lucrul ăsta cred că trebuie cunoscut şi înţeles de toată lumea”, a explicat el.

România nu se confruntă cu o epidemie de gripă

Amintim că la începutul acestei luni, Alexandru Rafila a spus că țara noastră nu se confruntă cu o epidemie de gripă.

Vineri, 5 ianuarie, Ministerul Sănătății a emis un anunț ferm cu privire la posibilitatea unei epidemii de gripă. Reprezentanții instituției au informat că, în prezent, țara noastră nu se confruntă cu o epidemie de gripă.

În comparație cu aceeași perioadă din 2023, numărul de cazuri de gripă și afecțiuni respiratorii este chiar mai redus cu un sfert, conform declarațiilor Ministerului Sănătății.

„Atenție! În România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment.

Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut”, au transmis oficialii de la Sănătate pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Ministerul Sănătății oferă și sfaturi și avertismente pentru cei care se confruntă cu cazuri de gripă sau viroză respiratorie în aceste zile.

În primul rând, este important să se evite administrarea de antibiotice. Ministerul Sănătății subliniază ferm această problemă, adesea întâlnită în România în diverse situații, nu doar în cazurile de gripă sau viroze.

Când ar trebui să vă prezentați la spital, la camera de gardă sau UPU? Ce informații ar trebui să aibă părinții în aceste zile?

Toate recomandările necesare sunt furnizate de Ministerul Sănătății.

„Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități.

În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu.

Pentru părinți: Evitați trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului”, se mai arată în mesajul de vineri, 5 ianuarie.

Mesajul a venit în contextul în care la data de 5 decembrie 2023, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, adoptând măsuri urgente în fața creșterii îngrijorătoare a cazurilor de infectare și a numărului semnificativ de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase dedicate copiilor afectați. Mai multe puteți citi aici.