Ministrul Sănătății se opune restricțiilor sanitare, chiar dacă numărul cazurilor de gripă crește treptat
De când a început să crească numărul persoanelor bolnave de gripă și cu viroze respiratorii, în spațiul public au circulat zvonuri potrivit cărora Guvernul României ar anunța „epidemie de gripă” și ar introduce noi restricții sanitare sau chiar un lockdown la nivel național, însă ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a demontat aceste ipoteze.
„Dacă Ministerul Sănătății emite un ordin care declară starea de epidemie sunt posibile anumite restricții și vă dau doar două, anume „carantina” și „izolarea”. Eu sunt consecvent în ceea ce am spus și făcut, trebuie să ținem un echilibru just între măsurile care protejează sănătatea publică și funcționarea normală a societății. Cred că după doi ani de pandemie, lumea e sătulă de restricții. Închiderea abuzivă a școlilor, aproape doi ani de zile, a provocat traume copiilor și familiilor acestora”, a declarat, joi seară Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a precizat, totodată, că la nivelul Ministerului Sănătății s-a recomandat deja purtarea măștii de protecție. În plus, Ministerul Sănătății a declarat „o stare de alertă epidemică” ce nu privește populația generală.
„Starea de alertă epidemică presupune managerilor de spitale măsuri specifice care să limiteze transmiterea în unitățile medicale a infecțiilor gripale sau de alte viroze respiratorii, prin utilizarea echipamentului de protecție la personalul medical și la cei care vin în contact cu pacienții, o anumită restricționare a vizitelor, pentru o anumită perioadă. De asemenea, permite anumite recomandări pentru populația generală, pentru cei care desfășoară activități în școli, universități, recomandări pentru personalul medical”, a explicat ministrul Sănătății în cadrul unui interviu acordat pentru România TV.
Ministerul Sănătății nu va declara epidemie de gripă în România
Tot joi, în cadrul unei conferințe de presă, Alexandru Rafila a anunțat că nu vrea să introducă restricții sanitare la adresa populației, atrăgând atenția că 2021 și 2022 au fost ani atipici deoarece restricțiile împotriva COVID-19 au dus la scăderea cazurilor de gripă.
„Nu ne dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener astfel încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa sezonieră, care anul acesta a început mai devreme. Sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni”, a afirmat social-democratul.