Alexandru Rafila a avut o scurtă intervenție legată de acordarea asistenței medicale refugiaților din Ucraina.
„Dumneavoastră știți că Ministerul Sănătății a stabilit toate elementele legate de posibilitatea acordării asistenței medicale tuturor persoanelor care vin din Ucraina până la urmă. În momentul de față numărul de solicitări la nivelul sistemului de sănătate este redus. Au fost 107 solicitări la serviciile de ambulanță, 177 de persoane s-au prezentat la unitățile de primiri-urgențe și circa 80 de persoane sunt internate, în momentul de față, în spitalele din România. Un element care ne interesează în mod deosebit este posibilitatea de a evalua persoanele refugiate, atunci când ajung în centre organizate de inspectoratele județene pentru situații de urgență și autoritățile locale încât să poate fi identificate persoanele, mai ales copiii dacă au boli transmisibile.”, a spus ministrul.
Ministrul a precizat că nu sunt probleme deosebite în momentul de față. Acesta a vorbit și despre posibilitatea de apariție a unor cazuri de poliomielită sau de difterie pe teritoriul României.
„Nu avem probleme deosebite până în momentul de față în ceea ce privește afecțiuni pentru care suntem /alerți/, dar nu trebuie să fim exagerați în ceea ce privește posibilitatea de apariție a unor cazuri de poliomielită sau de difterie pe teritoriul României. Ştim că în Ucraina, datorită acoperirii vaccinale reduse, exista acest pericol și au existat probabil și cazuri de infecție care nu știm în ce măsură au fost evidențiate de autoritățile ucrainene, dar autoritățile de sănătate publică colaborează cu inspectoratele județe pentru situații de urgență încât să poată să evalueze orice caz suspect legat de aceste boli transmisibile.
Nu există niciun fel de problemă legată de acordarea serviciilor de sănătate
Asta este singura informație sau singura zonă de informare pe care pot să o pun la dispoziție în acest moment, legat de impactul asupra sistemului de sănătate al prezenței cetățenilor ucraineni pe teritoriul României. Fiind vorba de solicitări reduse, nu există niciun fel de problemă legată de acordarea serviciilor de sănătate. O informație suplimentară. Am stabilit și o procedură pentru ca pacienții care au nevoie de asistență medicală în zona de oncologie să poată să primească aceasta asistență, care este înalt specializată. Vă mulțumesc!”, a mai spus acesta.
Rafila a vorbit și despre creșterea numărului de viroze și răceli din România.
„Este un buletin al Institutului Național de Sănătate Publică. Nu îl am. Trebuie să îl consultăm împreună dacă doriți, dar nu cred că este o situație neașteptată în ceea ce privește numărul de infecții respiratorii. Eu pot să vă spun în ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, că ați văzut că avem un trend ușor crescător. Încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creștere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta a 3.000-4.000 de cazuri pe zi și o proporție de 12% dintre teste pozitive. Sper ca lucrurile să intre în normal peste câteva săptămâni.”, a precizat Rafila.