Alexandru Rafila a vorbit, într-o conferință de presă susținută la Drobeta Turnu Severin, despre declarațiile unor medici de familie din Cluj, Galați și Mureș. Aceștia au făcut referire la posibila taxare a consultațiilor.

Ministrul Sănătății a menționat că nu este sigur dacă abordarea respectivă este corectă. El a explicat că întreaga activitate medicală, inclusiv acordarea asistenței medicale, este finanțată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Acest lucru se face prin intermediul Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

Rafila caută explicații pentru acțiunea medicilor

În context, Alexandru Rafila a subliniat că aceste entități sunt independente din punct de vedere financiar față de Ministerul Sănătății. Mai mult, Casa Națională probabil că ia în considerare soluții pentru completarea plăților din luna noiembrie, a remarcat demnitarul. Acest lucru a acoperit doar parțial serviciile medicale pentru medicina primară.

În opinia lui Rafila, aceasta ar putea fi motivul pentru care medicii de familie au ridicat această problemă.

Ministrul Sănătății a exprimat speranța că situația nu va ajunge la acel punct. Alexandru Rafila consideră situația ca fiind una care plasează presiune asupra cetățenilor.

Ministrul Sănătății amintește creșterea substanțială a veniturilor

În opinia sa, abordarea nu este una corectă. El a adus ca argument creșterea substanțială a veniturilor în medicina de familie în ultimul an. Acest lucru este valabil în mod particular după semnarea noului contract cadru.

„Mi se pare o situaţie care pune presiunea pe cetăţeni şi nu cred că este corect, mai ales că în ultimul an, mai ales după semnarea noului contract cadru, veniturile în medicina de familie au crescut substanţial şi cred că se poate găsi o soluţie”, a subliniat Rafila.

Ministrul a subliniat că crede că o soluție poate fi găsită. Alexandru Rafila  a repetat că este necesar ca această soluție să fie discutată de către reprezentanții medicilor de familie sau ai altor furnizori de servicii medicale cu cei cu care au încheiat contractul. Este vorba de reprezentanții Caselor Județene de Asigurări de Sănătate.

Întârziere de 21 de zile în plata serviciilor de către CNAS

Amintim că medicii de familie au semnalat o întârziere de 21 de zile în plata serviciilor lor. Potrivit acestora, Casele de Asigurări de Sănătate nu au respectat termenul contractual pentru plata integrală a serviciilor de medicină primară din luna octombrie. Acest lucru a condus la amenințarea de închidere a cabinetelor de către acești medici.

Iulia Băilă, președintele Patronatului Medicilor de Familie Mureș, a declarat pentru News.ro că medicii de familie se confruntă cu o întârziere de 21 de zile în plată. Ei nu au primit niciun comunicat oficial din partea CNAS. Băilă a subliniat gravitatea situației. Ea și-a exprimat îngrijorarea că începând de luni, mulți colegi doresc să-și închidă cabinetele.