Noi tensiuni în coaliţia de guvernare, între PNL şi PSD.

Purtătorul de cuvânt al PNL îl înţeapă pe ministrul Rafila: Din păcate, a lăsat foarte mult loc de interpretări

Totul a plecat de la indicaţiile ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, care le-a transmis românilor să se prezinte „cât mai repede” la medicii de familie, pentru a obţine pastilele cu iodură de potasiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, l-a taxat imediat pe şeful de la Ministerul Sănătăţii, afirmând că aceasta a avut o „exprimare nefericită”.

„Din păcate, declarația dlui Rafila a lăsat foarte mult loc de interpretări.

Foarte bine că a fost acum completat de minister, dar eu cred că în continuare e nevoie de explicat public în ce situații se administrează această iodura de potasiu. Eu cred că este o exprimare nefericită. (…)

E păcat că o campanie care vine să protejeze sănătatea publică lasă loc de interpretări și cred că nu ar fi târziu că ministrul să iasă cu precizări că să nu se ajungă la panică.

Oamenii au temeri, frici, medicii de familie spun că au fost contactați cu insistență de pacienți”, a declarat Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, luni.

De unde a plecat întreaga controversă?

Luni dimineaţă, Alexandru Rafila a transmis că românii cu vârsta de până în 40 de ani trebuie să meargă la medicul de familie pentru a ridica pastilele de iodură cât mai repede.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu.

Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a emis o poziţie oficială în care subliniază că administrarea acestor pastile se face numai în caz de expunere după un incident nuclear: „Este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.

„Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătății s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod și a inițiat o campanie de informare a populației referitoare la modul de utilizare a acestora.

Distribuția către populație se face în mod gratuit pe baza prescripției eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022.

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se se pe site-ul Ministerului Sănătății”, se arată în mesajul oficial.