Testarea antidrog în şcoli se va face doar cu acordul părinților

Testarea antidrog în şcoli, noi informații despre procedură. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a oferit noi detalii pe acest subiect. Potrivit lui, testarea în școli va fi realizată doar cu acordul părinților și numai la solicitarea unui părinte sau cadru didactic.

Ministrul a oferit asigurări că testările vor avea ca scop doar ajutarea copiilor prin consiliere psihologică ulterioară. El subliniază că testarea nu se va face „de dragul testării”.

„Trebuie să înţelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutăm un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanţe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament şi să se reinsereze în societate”.

În ceea ce privește necesitatea acordului parental, Rafila îi liniștește pe părinți:

„Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinţilor, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită şcolară, dar, tot aşa, după acordul părinţilor”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila anunță un parteneriat interinstituțional pentru reglementarea metodologiei

Ministrul anunță că în urmă cu trei zile a fost semnat un parteneriat care va reglementa metodologia în această direcție. El a adăugat că prin aceste măsuri se dorește stoparea problemelor legate de trafic și accesul la droguri în școlile din România.

„Noi suntem la începutul unui drum. A fost semnat de curând, în urmă cu trei zile, un parteneriat la sediul MAI cu 8 instituţii guvernamentale care să reglementeze această problemă. Problema legată de trafic şi de accesul la droguri este o problemă care nu poate fi sub controlul Ministerului Sănătăţii decât în foarte mică măsură”, a declarat Alexandru Rafila.

El a vorbit și despre cele două tipuri de teste antidrog rapide, după care rezultatele pozitive vor fi confirmate prin analize de sânge. Acestea din urmă vor fi realizate de un specialist.

„Există două tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urină sau din salivă, iar rezultatul pozitiv al unui test nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge şi care sigur că presupune o pregătire şi o intervenţie de natură medicală”, a declarat Rafila.