Alexandru Rafila dă asigurări că elevii nu vor fi testaţi în masă împotriva drogurilor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu este de acord cu testarea antidrog în masă în şcoli. Elevii nu trebuie supuşi unor astfel de proceduri, spune el.

O astfel de politică nu se întâlneşte nicăieri în lume, adaugă Rafila. Mai mult, costurile sociale ar fi uriaşe, iar beneficiile, inexistente. Totul ar duce la discriminare şi stigmatizare, subliniază demnitarul PSD.

Ministrul Sănătăţii a mai indicat şi faptul că o astfel de testare antidrog în masă în rândul elevilor ar fi imposibil de pus în practică, din punct de vedere logistic.

„Au venit tot felul de propuneri, testarea în masă. Nu există aşa ceva nicăieri şi nu ar fi creat decât discriminare şi stigmatizare.

În primul rând, că nu are niciun fel de beneficiu. Prima întrebare este care este beneficiul? După ce depistezi, care este pasul?

În primul rând că nu poţi să testezi un copil decât dacă părintele lui acceptă lucrul ăsta şi el, la rândul lui, acceptă. Grupul de lucru pe care l-am constituit a menţionat acest lucru, trebuie făcut într-un anumit context.

Trebuie să faci lucrul ăsta confidenţial. Nu îl faci dimineaţa când vine la şcoală. Şi din punct de vedere logistic este imposibil de pus în aplicare un astfel de sistem”, a explicat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a făcut aceste declaraţii în cadrul emisiunii „Insider Politic” de la Prima TV.

Centre pentru testare rapidă, dar şi pentru sprijinul celor afectaţi de flagelul drogurilor

În continuare, ministrul Alexandru Rafila a vorbit despre cele două tipuri de centre ce ar putea fi înfiinţate în România, în acest context.

În primul tip de centre se va putea face o testare simplă, cum ar fi un test rapid de urină. Mai apoi, testarea toxicologică propriu-zisă de performanţă va fi realizată la nivelul spitalelor sau la nivelul centrelor de medicină legală, pentru a preveni rezultatele fals pozitive.

Va exista şi un al doilea tip de centru, pe care se va pune accent. Acolo, cei cu probleme legate de droguri vor putea primi tratament sau consiliere psihologică de specialitate. Această consiliere va putea fi acordată doar de către un psihiatru.

„Trebuie şi partea cealaltă, la asta ne gândim cel mai mult, unde facem consilierea psihologică, tratamentul, pentru că îţi trebuie un psihiatru, dacă ai nevoie de tratament medicamentos, trebuie să existe şi consiliere pentru familie şi lucrul ăsta nu trebuie legat direct, chiar dacă din punct de vedere administrativ un astfel de centru poate să aparţină de un spital de psihiatrie, el nu trebuie să fie în spitalul de psihiatrie, pentru că există o anumită reticenţă. (…)

Foarte important este să nu creăm discriminare, să nu creăm stigmatizare şi oamenii să vină pentru că simt că acolo au răspuns la problemele lor. Vă daţi seama, şi într-o familie unde există un copil care are o astfel de problemă, deja este o tragedie, poate fi o tragedie”, a mai precizat şeful de la Ministerul Sănătăţii.