Alexandru Rafila trage semnalul de alarmă: Epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă

Alexandru Rafila acorda un interviu in timpul conferintei 'Pro Imunizare', din cadrul campaniei 'Protejează-ţi copilul împotriva gripei!, joi, 7 noiembrie 2019. Inquam Photos / Alexandru Prepelita

Coronavirusul face ravagii în România, iar situația ar putea degenera negativ în următoarele zile. Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă cu privire la situația din spitalele din țară. Mai este puțin până ajungem în colaps.

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila susține că România se află foarte aproape de atingerea limitei de spitalizare şi internare la ATI, pe fondul acutizării pandemiei de coronavirus.

Totodată, Rafila a comentat situaţia lui Adrian Boica, cel care a distribuit un video, devenit viral între timp, în care cerea ajutor pentru găsirea unui loc la Terapie Intensivă pentru fratele său, infectat cu COVID-19.

El a subliniat faptul că medicii au și ei nevoie de odihnă, iar munca la capacitate maximă nu poate dura la nesfârșit.

„Situaţia este foarte preocupantă. Există la nivelul departamentului pentru Situaţii de Urgenţă un Centru de Coordonare care deţine situaţia locurilor ATI şi care poate face şi transferul pacienţilor dintr-un judeţ în altul. Trebuie să fim, însă, conştienţi că există două limite: o limită legată de numărul de paturi, o limită oarecum variabilă, pentru că se pot instala paturi noi, şi maii există o limită legată de personalul medical, care limitează extinderea numărului de paturi.

În plus, medicii trebuie să se mai şi odihneaască, epuizarea personalului medical după aceste luni este evidentă, lucrul acesta nu poate dura la nesfârşit. Mie îmi pare bine că sunt declaraţii optimiste, dar ele trebuie susţinute de ceea ce se întâmplă în realitate”, a spus Rafila, la Antena 3.

Ce se întâmplă dacă rămânem fără locuri la ATI

În același timp, Rafila a explicat ce se întâmplă cu un pacient dacă nu mai există locuri disponibile la Terapie Intensivă.

”Este notificat Centru de Coordonare şi pacientul este mutat în alt judeţ, sau în acelaşi judeţ dar acest lucru este complicat din punct de vedere logistic, pentru că un pacient care are nevoie de internare la ATI are, de asemenea, nevoie de condiţii speciale de transport. Sunt limitative aceste situaţii (…) Atingerea limitei de spitalizare, în general, şi a celei de internare la ATI este destul de apropiată.

Dacă şi săptămâna aceasta înregistrăm valori de 10 mii de infectări pe zi, cu sigurnaţă la sfârşitul săptămânii vom avea o problemă majoră în sistemul de sănătate din România. (…) Singura soluţie este să extinzi cât se poate capacitatea de furnizare de oxigenul şi să aduci medici din alte specialităţi, care ar fi trebuit, în perioada scursă din vară, să fie instruiţi şi să constituie un fel de eşalon de rezervă. Este un program european de instruire în regim de urgenţă care se derulează în prezent, nu s-a făcut până acum”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Sursă foto: INQUAM Photos / Alexandru Prepeliță