Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a detaliat măsurile luate pentru a preveni problemele de sănătate în zonele afectate de inundații, subliniind importanța gestionării riscurilor de infecții și distribuirea de resurse esențiale.
În urma inundațiilor devastatoare care au afectat peste 6.000 de gospodării din județul Galați, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat principalele măsuri luate pentru protejarea sănătății publice. Rafila a evidențiat că principala preocupare a fost prevenirea transmiterii infecțiilor pe cale digestivă, un risc major în astfel de situații.
Prioritățile sănătății în fața dezastrelor naturale
El a subliniat că locuitorii din zonă au primit apă îmbuteliată și că fântânile vor fi curățate. În plus, au fost trimise doze suplimentare de vaccin tetanic în județul Galați. Alexandru Rafila a mai spus că, în fața inundațiilor, principalele preocupări au fost legate de riscurile de infecții pe cale digestivă, cauzate de consumul de apă contaminată și alimente necorespunzătoare.
”Partea legată de cadavre de animale trebuie rezolvată de Autoritatea Sanitară Veterinară, dar sigur suntem în contact cu dânşii. (…).= Principala noastră grijă a fost de la început legată de posibilitatea transmiterii unor infecţii pe cale digestivă, asta se întâmplă în astfel de catastrofe, fie că e vorba de consumul de apă contaminată, necorespunzătoare, nepotabilă, care e foarte posibil, atunci când toate fântânile practic au fost inundate.
Pe de altă parte chiar apa din reţea poate fi afectată şi bineînţeles consumul de alimente”, a declarat Alexandru Rafila, marţi seară, la Antena 3.
Măsuri de prevenire și resurse suplimentare
Pentru a contracara aceste riscuri, Rafila a subliniat că oamenii din zonele afectate au primit apă îmbuteliată. În plus, Direcția de Sănătate Publică (DSP) verifică fântânile și va desfășura o dezinfecție completă a acestora pentru a elimina orice posibil risc.
”Din discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Consiliului Judeţean, dânşii au distribuit o cantitate foarte mare de apă, cred că peste 150.000 de sticle de apă îmbuteliată, încât nu am avut niciun semn că ar fi vreo problemă legată de aprovizionarea celor care sunt sinistraţi. (…)
DSP verifică fântânile, iar după această verificare microbiologică urmează dezinfecţia tuturor fântânilor, iar companiile de apă din zonă au supraclorinat apa potabilă pentru a nu exista niciun fel de risc”, a declarat Rafila.
Aceste măsuri sunt esențiale pentru asigurarea unei surse sigure de apă în condiții de urgență.
Intervenții suplimentare și asistență medicală
În contextul în care tetanosul poate apărea în cazul rănilor expuse la contaminare, Rafila a anunțat trimiterea a 2.000 de doze suplimentare de vaccin tetanic.
”Tetanosul apare dacă sunt răni deschise care au fost expuse unei contaminări cu murdărie, cu pământ, cu praf. Noi am trimis 2.000 de doze suplimentare de vaccin tetanic, chiar ieri la primele ore ale dimineţii. Am încercat să ajutăm şi cu alte lucruri, cu generatoare, cu alimente, cu apă”, a precizat Rafila.
De asemenea, echipele medicale au fost mobilizate pentru a oferi asistență, deși multe persoane afectate au preferat să se adăpostească la rude în loc să folosească centrele de sinistrați organizate.
”Ceea ce ne-a preocupat, am încercat să organizăm echipe medicale, inclusiv cu medic de familie la centrele acelea pentru sinistraţi, nu s-a întâmplat pentru că centrele acelea nu prea au solicitanţi. Din cele 11centre organizate, în 10 nu e nimeni. Toţi au preferat să se ducă la rude, la prieteni şi nu sunt în aceste centre de sinistraţi”, a mai adăugat ministrul.