Alexandru Rafila a venit cu vestea momentului pentru cei care s-au vaccinat. El a ținut să puncteze ce efect are serul împotriva tulpinii Omicron a COVID. Ministrul Sănătății a ținut însă să-și spună și punctul de vedere asupra celor două tabere care s-au format în România: pro și anti-vaccin.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că vaccinul anti-COVID s-a dovedit eficient în prevenirea cazurilor grave. El a arătat că acest lucru se petrece chiar dacă serul are un efect redus asupra răspândirii tulpinii Omicron a coronavirusului.
Rafila a ținut încă o dată să sublinieze că, în opinia sa, vaccinare trebuie să fie un act voluntar. El nu este de acord cu pozițiile categorice în promovarea vaccinării obligatorii. Ministrul Sănătății le respinge și pe cele care sunt împotriva vaccinării.
„Vaccinarea oprește în mică oprește în mică măsură transmiterea, dar pe de altă parte datele pe care le avem în România arată că persoanele vaccinate cu o formă gravă de boală sunt într-o proporție de 8 la 10, adică 8 persoane din 10 cu o formă gravă de boală sunt nevaccinate. Lucrul acesta pledează în favoarea continuării vaccinării și în această perioadă”, a spus Rafila.
Rafila: Intoleranța s-a remarcat prin două atitudini
El a explicat că românii trebuie să ia decizii în cunoștință de cauză când vine vorba de imunizarea împotriva COVID. El s-a declarat împotriva oricărei atitudini combative, amintind că la un moment dat era la modă să nu te vaccinezi. Această poziție nu este pe placul lui Rafila mai ales în în cazul persoanelor în vârstă, cu diverse afecțiuni cronice. Au fost situații, a spus el, în care oamenii au ascultat astfel de opinii și au făcut forme complicate ale bolii și chiar au murit.
„Sunt două lucruri diferite. Oamenii trebuia să aibă vaccinul la dispoziție, trebuie să aibă un pachet de informații la dispoziție, să ia decizii în cunoștință de cauză. Pe parcursul acestei pandemii, societatea a scos la iveală un lucru: intoleranța, care s-a remarcat prin două atitudini. Fie o atitudine extremă provaccinare, era promovată obligativitatea, forțarea. Și atitudinea inversă, de negare a utilității vaccinării. Chiar era la modă să nu te vaccinezi”, a spus Rafila.
Trebuie să fi mai puțini combativi în a produce această schismă
În opinia sa, trebuie să fim echilibrați, să fim mai puțin polemici, mai puțin combativi în a produce această schismă între vaccinați și nevaccinați.
„Nici chestiunea asta nu este în regulă, pentru că sunt persoane în vârstă, cu diverse afecțiuni cronice, care poate au ascultat de aceste opinii și din păcate au făcut forme complicate sau au murit. Trebuie să fim echilibrați, să fim mai puțin polemici, mai puțin combativi în a produce această schismă între vaccinați și nevaccinați”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.