Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că urmează încă 3 săptămâni grele, după care numărul infectărilor o să scadă, iar primele relaxări ar putea fi luate în martie.
„Peste 3 săptămâni, în intervalul 10-15 februarie, probabilvom asista la un vârf al valului, după care vedem o descreștere. Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea. E posibil să fie destul de rapidă, pentru că astfel de valuri cu creștere fulminantă au și o scădere similară, dar rămâne de văzut în ce măsură respectăm măsurile legate de distanțare, utilizarea corectă a măștii, evitarea aglomerației și chiar de vaccinare. În ciuda discuțiilor legate de vaccinare și a evidențelor că transmiterea e posibilă și la vaccinați, pe măsură ce Omicron a înlocuit tulpinile anterioare, vaccinarea are avantajul de a proteja de formele grave și deces.”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.
Când nu va mai trebui să purtăm masca?
„Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. O să introducem gradual măsurile de relaxare, pe măsură ce scade incidența bolii și se eliberează spitalele. Ceea ce vom face și în ceea ce privește funcționarea altor sectoare, nu doar a celui legat de educație, va fi mai degrabă legat de solicititarea pe sistemul de sănătare, decât de incidență.
Incidența a scăzut ca relevanță, penru că discutăm de o tulpină mult mai transmisibilă, dar mai puțin patogenă. Nu incidența afect activitatea, ci presiunea asupra sistemului de sănătate, care e generată de cifrele de spitalizare, cazurile de la ATI, decese, care trebuie ținute sub control.
Sunt elemente care vor fi mereu evaluate și decizia încercăm să o facem inclusivă, să introducem și reprezentanții diverselor sectoare, ca să nu se mai producă perturbări legate de neînțelegerea măsurilor sau de autoritatea unor măsuri, care n-au fost mereu cele mai potrivite – și mă refer la închiderea nejustificată a școlilor pentru perioade lungi.
Nu vreau să fac speculații, nu ne luăm angajamente. Analizăm situația epidemiologică, situația în care sistemul de sănăte suprasolicitat. Aș vrea să discutăm întâi de oprirea acestui val, decât de relaxări, pentru că lumea o să creadă că lucrurile s-au rezolvat. Nu s-au rezolvat, am avut 20.000 decazuri pe zi săptămâna trecută, probabil ne vom apropia de 30.000 în această săptămână.” a declarat Alexandru Rafila.
Alexandru Rafila a făcut a treia doză
„Am făcut și eu săptămâna trecută doza 3. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze decizia ComisieiEuropene privind valabilitatea vaccinului, în sensul că boosterul trebuieefect în cel mult 9 liuni de la schema inițială, pentru a avea o valabilitatecomună în UE, în ceea ce privește certificatul digital.
Au fost întrebări în ceea ce privește obligativitatea acestei doze booster privind utilizarea certificatului în România. Nu am luat încă o decizie, dar e foarte probabil să nu modificăm condițiile interne, cel puțin pentru moment în ceea ce privește acest certificat. Vaccinaeea va rămâne valabilă. Aceste lucruri le vom reevalalua după ce trece acest val pandemic și o să vedem dacă și la nivelul UE nu se va reevalua în ceea ce privește modul de utilizare a acestui certificat.”, a spus Alexandru Rafila.
Urmează a patra doză?
„Sunt discuții, nu există recomandări. Sincer, din punct de vedere profesional, faptul că producătorii nu au reușit într-un timp scurt să adapteze vaccinul la variantele circulante nu cred că constituie argument pentru o doză suplimentară. În timp, dacă vor apărea noi tulpini, dacă va exista o adaptibilitate a vaccinului când apar noi variante, putem discuta despre vaccinarea la grupele vulnerabile, ca în cazul infecției gripale, dar nu cred că are rost în acest moment discuția legată de doza 4, în utilizarea aceluiași tip de vaccin care și-a dovedit limitele în ceea ce privește prevenirea transmiterii. E clar că trebuie să folosim vaccinareapentru a evita formele grave și decesul.”, a spus ministrul Sănătății.
Vom ajunge la 70.000 de infectări pe zi?
Întrebat dacă vom ajunge la 70.000 de infectări pe zi, ministrul Sănătății a răspuns:
„Era un scenariu maximal al INSP, erau cifrele maxime. Sper să nu ajungem la acest vârf. Numărul de cazuri detectate depinde și de numărul de teste. În cursul acestei săptămâni, numărl de teste va crește și va depăși 100.000 zilnic. Ca să facem o comparație, în octombrie 2020, numărul de cazuri a scăzut brusc odată cu testele. Cu cât testezi mai puțin, cu atât găsești mai puține cazuri. Nu vrem să găsim mai puține, ci toate cazurile reale, creștem capacitatea de testare. Dar situația aceasta cu 70.000 de îmbolnăviri zilnic nu va fi atinsă în România.”, a spus ministrul.
Când am putea scăpa de restricții?
„Cred că până la sfârșitl lunii martie vom scapa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibiliă a perioadei următoare, nu de la o săptămânala alta, ci una care, prin analiza datelor epidemiologice locale și regionale, să ne permită și mai ales operatorilor economici să le permită să ia decizii care să nu mai fie ulterior modificate de decizii ale administrației publice, în sensul că organizarea de evenimente culturale, activități sportive, funcționarea diverselor tipuri de industrii să poată să aibă predictibilitateși să reluăm în deplină sincronizare activitatea economică și socială, să nu mai ajungem la închideri și limitări de pe azi pe mâine.
Dacă ne facem treaba o să reușim. Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanțăcu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România și a vieții sociale.”, a spus Alexandru Rafila.