Directorul general al Teraplast Group a explicat, în exclusivitate pentru Capital, care sunt așteptările sale de la noul guvern.
Revista Capital a vorbit cu peste 30 de reprezentanţi ai mediului de afaceri despre noul guvern, despre măsurile economice adoptate sau anunţate şi despre modul în care o să evolueze afacerile în care sunt implicaţi. Citiţi răspunsurile lor într-o serie de interviuri individuale pe capital.ro.
Capital: Care credeţi că va fi impactul creşterii salariului minim şi cum vă afectează pe d-voastră sau businessul pe care îl conduceţi?
Alexandru Stănean: Creşterea salariului minim nu va afecta direct business-ul grupului Teraplast pentru că în acest moment în cadrul Grupului nu există pachete salariale care să fie sub valoarea anunţată de noul Guvern, în contextul în care piaţa muncii din zona Bistriţa este una extrem de concurenţială, în principal pe segmentul de operatori producţie. În plus, orientarea companiei este spre tehnologii cu un grad cât mai înalt de automatizare, care să diminueze consumul de forţă de muncă. Pe de altă parte, creşterea abruptă a salariului minim va genera creşteri în lanţ de salarii, care vor duce la o erodare a productivităţii, care nu se poate alinia pe termen foarte scurt.
Capital: Ce aşteptări aveţi de la noul Guvern?
Alexandru Stănean: Accelerarea absorbţiei fondurilor europene; Stimularea investiţiilor; Predictibilitate fiscală; Sprijinirea capitalului românesc.
Capital: Enumeraţi cinci priorităţi care trebuie avute în vedere pentru sectorul în care activați şi care ar trebui implementate în decursul acestui an?
Alexandru Stănean: Problema majoră în domeniul nostru de activitate este blocajul lucrărilor de infrastructură de mediu, ca urmare a faptului că nici după doi ani de la startul noului exerciţiu bugetar (2014-2020) nu au fost deschise apelurile de proiect pentru POIM (Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare). Lucrurile se mişcă la fel de încet şi pe segmentul de reabilitări termice. În concluzie, statul trebuie să dea drumul la investiţii.
Capital: Cum estimaţi că va evolua businessul pe care îl conduceţi în acest an?
Alexandru Stănean: Bugetul pentru anul 2017 va fi supus aprobării Adunării Generale a Acţionarilor în aprilie, până atunci nu putem să facem publice aprecierile în această privinţă. Ce este clar, cel puţin condiţiile meteorologice sunt mult mai defavorabile business-ului de contructii decât anul trecut.
Capital: Consideraţi că aplicarea noului pachet de măsuri anunţat de Guvern ameninţă stabilitatea financiară a României?
Alexandru Stănean: Nu cred că putem vorbi de un pachet de măsuri. Discutăm până acum doar de măsuri punctuale, al căror impact nu îl poate aprecia nimeni până nu le vedem în ansambulul bugetului pentru anul 2017. Evident ne-ar fi bucurat ca aceste măsuri punctuale să vizeze creşterea investiţiilor, însă atât timp cât sunt compensate de o scădere a cheltuielilor, din alte domenii decât investiţiile, de exemplu reducerea şi chiar eliminarea ajutoarelor sociale în zonele cu deficit de forţă de muncă.
Începând cu data de 16 ianuarie 2017, Alexandru Stănean, director general interimar al Teraplast din 10 noiembrie 2014, a fost înlocuit în funcție de Mircea Hotoleanu. Stănean ocupă acum poziția de Director Export al companiei.
Citiţi detalii despre opiniile celor 30 de oameni de afaceri chestionaţi de Capital în legătură cu măsurile economice adoptate sau anunţate de noul Guvern în ediţia din această săptămână a revistei Capital. Publicaţia poate fi găsită la centrele de difuzare a presei din întreaga ţară.