Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a făcut o nouă declarație în contextul accidentului de la 2 Mai, provocat de un șofer care a consumat droguri. Potrivit acestuia, există un ordin care le oferă o mai mare libertate de testare antidrog polițiștilor.
Alexandru Rafila vine în sprijinul polițiștilor în contextul tragediei de la 2 Mai
Alexandru Rafila a făcut miercuri, 23 august, o declarație în contextul accidentului de la 2 Mai, care a fost provocat de către un șofer care nu a fost testat pentru droguri.
Ministrul a amintit că în 2022 a fost emis un ordin care permite Poliției Române să folosească și laboratoarele institutelor și centrelor de medicină legală în scopul testării șoferilor suspectați că ar fi consumat droguri.
Acesta îi încurajează astfel pe poliţişti sî apeleze la serviciile institutelor sau centrelor de medicină legală în privința cazurilor de suspiciuni referitoare la consumul de droguri.
Rafila consideră că este important să fie tăiat lanțul de risc
Ministrul Sănătății a declarat miercuri pentru Digi 24 că ordinul a fost semnat împreună cu ministrul Lucian Bode. Acesta permite o mai mare libertate de testare polițiștilor.
„Noi am venit în sprijinul Ministerului de Interne pentru că, anul trecut, eu am semnat, împreună cu domnul ministru Bode, un ordin comun care permite Poliţiei să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală acolo unde există suspiciuni. Poţi să nu ai, să spunem, un analizor la îndemână, dar poţi să apelezi la această metodă”.
Astfel de testări pot preîntâmpina tragedii și mai mari
Rafila a mai precizat că testarea este cu atât mai importantă cu cât riscurile sunt uriașe. Șoferul de la 2 Mai putea provoca o tragedie și mai mare. Ministrul a adăugat că probabil șoferul de la 2 Mai nici nu a înțeles, pe moment, gravitatea faptelor sale.
„Când este o astfel de suspiciune (privind consumul de droguri la volan – n.r.) cred că este important să tai lanţul de risc, pentru că există un risc, gândiţi-vă că acel grup de tineri putea să fie afectat şi mai mult. Mai mult, cred că şoferul care a produs această tragedie nici nu şi-a dat seama ce a făcut, nu cred că avea o înţelegere a gravităţii faptelor pe care le-a făcut”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit Digi 24.
Rafila consideră că Poliția trebuie să intervină și să oprească pe orice șofer suspectat că ar fi consumat droguri și alcool.
„E clar că, dacă există o suspiciune că cineva a consumat droguri și conduce mașina, trebuie să îl împiedici să mai conducă mașina. Știți bine, că dacă te surprinde Poliția că ai băut și ești la volan, nu mai ai voie să continui drumul. Cu atât mai mult pentru droguri, la care efectele pot să fie chiar mai periculoase decât cele pe care le produce alcoolul, sigur depinde mult și de cantitatea de alcool, sau de cantitatea de droguri.
Noi, din punctul ăsta de vedere am venit în sprijinul MAI. Anul trecut am semnat împreună cu domnul ministru Bode un ordin comun care permite poliției să utilizeze laboratoarele centrelor sau institutelor de medicină legală, acolo unde există suspiciuni. Poți să nu ai un analizor la îndemână, dar poți să apelezi la această metodă”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Ministrul a subliniat că acest caz îi arată că „accesul la substanţe psihoactive este posibil în ţara noastră”. Potrivit lui, rolul educaţiei este cu atât mai important în prevenirea consumului de substanţe interzise.