Capital: Vă întoarceți în România după câțiva ani, timp în care ați lucrat pentru JSC KazMunayGas NC în Kazahstan. Cum percepeți provocările pe care KMGI le întâmpină în ultimul timp? Mă refer aici la sechestrul pus pe Petromidia, amânarile implementării memorandumului de înțelegere, incertitudinile cu privire la parteneriatul cu CEFC.
Alexey Golovin:
După cum am spus în mod constant, investițiile companiei naționale a Kazahstanului KazMunayGas în România sunt de natură strategică și KMG International joacă un rol important în regiunea Mării Negre. Din acest motiv, relevanța activelor noastre, precum și strategia nu se pot schimba spontan. Kazahstan este o țară fără ieșire la mare, un exportator de energie cu rol strategic în regiune. În acest sens, KMG International este dedicată continuării strategiei de dezvoltare și a afacerilor conform planurilor stabilite.

În același timp, nu putem ignora evenimentele recente – ordinul procurorilor de punere sub sechestru a mijloacelor fixe, atragerea KMGI ca parte civilmente responsabilă pentru evenimente anterioare datei de privatizare sau dinainte de achiziția pachetului de acțiuni de la fostul Grup Rompetrol de către KMG NC. Sunt sigur că autoritățile române au o înțelegere foarte bună a investițiilor noastre, deoarece în 2013 am agreat Memorandumul de Înțelegere care stabilea cadrul de cooperare reciproc avantajoasă dintre compania națională a Kazahstanului și Guvernul României.  Unul din elementele cheie ale acordului este stabilirea Fondului de Investiții ca bază a investițiilor viitoare. KMGI înțelege motivele de natură obiectivă din cauza cărora Memorandumul a fost amânat și nu suntem în măsură să blamăm pe cineva.

Vrem să ne concentrăm atenția asupra planurilor pentru viitor și apreciem pașii făcuți de Guvern. Suntem acum în discuții cu SAPE – nominalizată să gestioneze implementarea Fondului Româno-Kazah, politicile investiționale și preluarea acțiunilor Rompetrol Rafinare. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că toate aceste evenimente recente cu privire la sechestru au afectat discuțiile noastre cu CEFC, în sensul că a prelungit negocierile, dar acordul va fi în cele din urmă finalizat. Kazahstan deține resursele, CEFC este un investitor important cu planuri solide de dezvoltare în regiune și KMGI are activele necesare să aducă plus valoare atât în România, cât și în regiune.

 

Capital: Cum considerați că a evoluat mediul de afaceri în ultimii ani în România? A crescut sau a scăzut atractivitatea sa pentru investitori? Este România mai interesantă acum comparativ cu  câțiva ani în urmă?
Alexey Golovin:
În primul rând, nu sunt în măsură să vorbesc în numele investitorilor străini. Pot să vorbesc în numele KMG International. Întrebarea și răspunsul la această întrebare sunt legate de prima întrebare adresată. Reacția autorităților cu privire la KMGI este greu de perceput ca fiind pozitivă, oriunde am fi în lume, din moment ce ridică întrebări cu privire la siguranța investițiilor și a planurilor pe termen lung. Este foarte important pentru investitori să poată planifica și să facă prognoze, estimări pentru viitor.

Și nu ne referim la următorii 2-3 ani, ci la planuri de dezvoltare pentru 15-20 de ani. De asemenea, nu este vorba doar despre noi, este vorba despre viitorul României și al regiunii, despre siguranța sa energetică, de asigurarea locurilor de muncă, dezvoltarea activelor și multe altele. Investitorii au nevoie de consecvență în sensul de cadru legislativ și fiscal și un climat stabil pentru investiții. Personal, găsesc dificil de evaluat un interval de doi ani. Noi, KMG International, am fost mereu în contact și am purtat constant discuții cu autoritățile și cu asociațiile profesionale, și vedem că există inițiative de îmbunătățire a climatului de investiții în general, avem posibilitatea să ne exprimăm îngrijorările și lucrăm cu toți cei împlicați în vederea atingerii acestui obiectiv cu beneficii pentru toți.  Simțim că vocea noastră este ascultată și pentru moment suntem optimiști.
 

Capital: Date fiind noul rol și noile responsabilități, ne puteți spune pe scurt care vor fi planurile KMGI de dezvoltare pentru România și nu numai, în următorii ani?
Alexey Golovin:
Nu am noutăți față de ceea ce știți deja. Planurile noastre rămân stabile. Continuăm implementarea strategiei bazate pe dezvoltarea businessului în România. Avem o rafinărie modernă care procesează 5 milioane de tone de petrol kazah pe an, livrând produse de calitate piețelor din România și regionale unde avem operațiuni (numai în Moldova, spre exemplu, avem 77 de benzinării și o cifră de piață consolidată de retail și wholesale de 40%, în Georgia avem o foarte bună poziționare de brand, iar produsele noastre sunt apreciate de către consumatori, în timp ce în Bulgaria avem atât facilități logistice foarte bune, cât și o rețea de retail prin care livrăm ceea ce producem la Petromidia).

Avem un brand puternic în România și pe piețele locale care ne ajută în plus să ne consolidăm prezența și să ne dezvoltăm serviciile de retail și wholesale. Există un potential uriaș și, din această perspectivă, proiectele existente de dezvoltare vor fi implementate aici, în România. Desigur, dacă vom găsi soluții pentru constrângerile legale cu care ne confruntăm acum. Avem o platformă agreată pentru implementarea acestor investiții prin Fondul de Investiții Româno-Kazah și sper că aceste limitări pe termen scurt, constând în sechestrul asupra activelor, vor fi soluționate. În viitorul apropiat sperăm să demarăm proiecte constructive și cu valoare adaugată, în loc să ne petrecem timpul în discuții despre constrângeri legale.  
 

Capital: Ministerul Energiei a anunțat recent Strategia Energetică a României pentru 2016-2030. Ați avut ocazia să parcurgeți documentul și să vă formați o opinie cu privire la aceasta?
Alexey Golovin:
Îmi amintesc discuția despre noua Strategie Energetică și cum a evoluat în ultimii ani. Noi, ca unul dintre jucătorii importanți din sectorul energetic, am luat parte la aceste discuții și ne-am adus aportul la acest proces de consultări publice. 

Sper ca acest document să sprijine și să consolideze poziția României ca un hub energetic în regiune, deoarece țara este foarte bine așezată geografic și are o oportunitate uriașă să conecteze Estul de Vest, iar KMGI poate juca un rol foarte important în conectarea Asiei cu Europa. Și după cum se vede, ne aducem deja aportul la acest proces.

 

Capital: Ce priorități ar trebui să aveți în vedere pentru România în ceea ce privește sectorul energetic? Care sunt oportunitățile principale și amenințările pe care le puteți identifica pe acest subiect?
Alexey Golovin:
Aș prefera să discutăm despre perspectiva comercială și nu despre cea politică sau geopolitică, deoarece acelea sunt responsabilitățile decidenților politici. Noi facem afaceri aici și pentru noi, ca unii dintre cei mai importanți jucători de pe piața de energie, este important să avem stabilitate și consecvență în cadrul legislativ. Ar trebui să știm din timp și să fim implicați în consultările publice când apar potențiale schimbări ale cadrului legislativ, fie că vorbim despre taxe, mediu, sau subiecte legate de legislația muncii, deoarece businessul nostru depinde de investiții si ajustări de capital. Orice schimbări ușor de implementat pe hârtie necesită în avans adaptări în planul de business și operațiuni. Consecvența și stabilitatea sunt ceea ce caută investitorii atunci plasează capital.

 

Capital: Care sunt așteptările din partea noului guvern care va veni în urma alegerilor parlamentare din acest an? Aș dori un răspuns din perspectiva mediului de afaceri, dar în special din perspectiva memorandumului de înțelegere.
Alexey Golovin:
KMGI este un jucător important în afaceri, politica rămâne pentru guverne, însă așteptările noastre sunt că Memorandumul de Înțelegere va fi pus în aplicare în cele din urmă. Ne reîntărim angajamentul nostru de a pune în aplicare Memorandumul de Înțelegere, care a fost semnat și aprobat de Guvernul român în 2014. După cum am subliniat de mai multe ori, suntem aici pentru a dezvolta un business sustenabil și pentru a aduce valoare stakeholderilor.

Este evident că interesele KMGI și ale statului român (ca proprietar al 44,67% din acțiuni la Rompetrol Rafinare – n.r.) coincid – și anume dezvoltarea afacerilor în România și creșterea valorii adăugate aduse însuși statului român, în calitate de acționar.

 

Capital: Care sunt principalele proiecte pe care le veți demara pe termen scurt?
Alexey Golovin:
Principalele responsabilități includ punerea în aplicare a strategiei pe termen lung a KMGI, gestionarea portofoliului de active, relația cu părțile interesate – inclusiv acționarii, investitori, autorități guvernamentale și non-guvernamentale. Tactica este de a rămâne ca întotdeauna – transparenți și deschiși la dialog.

Din perspectiva businessului, după cum am menționat, ne propunem să ne consolidăm prezența comercială în regiunea Mării Negre, cu sprijinul partenerului chinez, CEFC, iar pe termen lung ne putem asuma proiecte chiar mai ambițioase, după concretizarea acestei tranzacții.