Alfred Bulai, reținut pentru 24 de ore
Alfred Bulai a fost reținut pentru 24 de ore de către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1. Sociologul a fost audiat timp de trei ore, după ce procurorii au efectuat percheziții la locuința sa. Acuzațiile aduse împotriva lui sunt legate de folosirea abuzivă a funcției pentru favoruri sexuale și agresiune sexuală, toate acestea în contextul unei infracțiuni continue.
Anchetatorii care se ocupă de acest caz au deschis o anchetă după ce mai multe studente sau foste studente de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) l-au acuzat public pe Alfred Bulai de hărțuire sexuală. Procurorii au efectuat trei percheziții domiciliare în legătură cu acest caz, una dintre ele având loc la locuința lui Alfred Bulai, iar celelalte două la alte persoane.
Alfred Bulai va fi dus în fața judecătorilor pentru a fi arestat
Polițiștii de la Secția 2 din București, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au efectuat trei percheziții în București și Ilfov, într-un dosar penal legat de acuzații de abuz de funcție pentru favoruri sexuale și agresiune sexuală. Anchetatorii au deschis acest caz după ce s-au autosesizat, investigând profesorul universitar, acuzat de aceste fapte.
În această dimineață, s-au desfășurat perchezițiile, iar bărbatul a fost adus la audieri și reținut pentru 24 de ore. Mâine, va fi prezentat în fața magistraților pentru a se decide ce măsuri legale vor fi luate. Investigația este în desfășurare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.
„Astăzi, 4 septembrie 2024, poliţiştii Direcției Generale de Poliţie a Municipiului București – Secția 2 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în municipiul Bucureşti și județul Ilfov, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.
Având în vedere sesizarea din oficiu întocmită la nivelul Secției 2 Politie, în care procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală, fapte care ar fi fost comise de către un bărbat, în vârstă de 61 de ani, cadru didactic al unei universități din Capitală, în această dimineață, 4 septembrie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție, în Municipiul București și județul Ilfov.
Bărbatul în cauză a fost condus la audieri, față de acesta fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, urmând, ca în cursul zilei de mâine, să fie prezentat în fața magistraților cu propunere legală. Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală”, a informat, astăzi, 4 septembrie 2024, Poliția Capitalei.
Va fi schimbat regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a reamintit tuturor că, pe parcursul lunii august, Ministerul Educației a organizat mai multe întâlniri la care au participat reprezentanți ai Ministerului Muncii, Ministerului Familiei, Consiliului Național al Rectorilor, Comisia de Etică și Management Universitar și toate federațiile studențești pentru a discuta actele normative necesare. Primul dintre acestea este un proiect de lege care modifică OUG nr. 27/2000 și permite primirea și procesarea sesizărilor anonime.
După adoptarea acestui proiect de lege, va urma modificarea HG nr. 970, pentru a extinde aplicabilitatea metodologiei privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă, inclusiv în relațiile dintre elevi, studenți și cadre didactice.
Acum, se lucrează la actualizarea legislației specifice educației în funcție de modificările aduse OUG nr. 27/2000. Într-un timp scurt, va fi adoptat regulamentul de funcționare a comisiilor de etică din universități, care va detalia, printre altele, cum se pot autosesiza aceste comisii în cazul în care există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media. Totuși, pentru a modifica legislația secundară în acest domeniu, este necesară permisiunea de a procesa sesizări anonime.
„Noi, la Ministerul Educaţiei, am avut diferite întâlniri pe parcursul lunii august. Una dintre ele, cea din 19 august, a vizat o întâlnire între Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Consiliul Naţional al Rectorilor, Comisia de Etică şi Management Universitar şi toate federaţiile studenţeşti tocmai pentru a vedea care sunt actele normative necesare. Primul este proiectul de lege, care, prin modificarea ordonanţei 27/2000, permite primirea şi procesarea de sesizări anonime.
După adoptarea acestui proiect de lege, se poate trece la modificarea hotărârii Guvern 970, care vizează extinderea aplicabilităţii metodologiei privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă şi către relaţiile între elevi, studenţi şi cadre didactice.
Totodată, noi lucrăm la actualizarea în funcţie de modificarea la Ordonanţa 27, la modificări pe legislaţia specifică educaţiei. Vom adopta în timp scurt regulamentul de funcţionare a comisiilor de etică din universităţi, unde, de exemplu, detaliem cum se poate face autosesizarea comisiilor de etică din universităţi, dacă există suspiciuni sau cazuri semnalate în mass-media, fiecare comisie de etică a universităţii se poate să ia măsuri în consecinţă. Însă ca să putem modifica tot ce ţine de legislaţie secundară în acest domeniu, avem nevoie de permisiunea de a procesa sesizări anonime”, a declarat ministrul Educației, la finalul ședinței de guvern de astăzi, 4 septembrie 2024.