Algeria interzice importurile de telefoane, mobilă şi alimente

Autorităţile algeriene au decis să interzică importul a aproximativ 900 de produse, inclusiv telefoane mobile, electrocasnice şi legume, în încercarea de a reduce cheltuielile după scăderea veniturilor din petrol şi gaze, arată un document al Ministerului Comerţului consultat marţi de Reuters.

Această interdicţie cu caracter temporar, care a intrat în vigoare duminică, este cea mai drastică acţiune adoptată de Algeria, ţară membră a OPEC, pentru a limita creşterea deficitului balanţei comerciale provocată de scăderea preţului ţiţeiului. 

Algeria se bazează pe exporturile de petrol şi gaze pentru 60% din veniturile la buget însă aceste venituri s-au redus la jumătate după ce preţul ţiţeiului a scăzut pe piaţa internaţională. 

Restricţiile se vor aplica şi importurilor de mobilă, legume, unele tipuri de carne şi fructe, brânzeturi, ciocolată, paste, suc, apă îmbuteliată şi unele materiale de construcţii, potrivit unui document al Ministerului Comerţului consultat de Reuters şi a cărui autenticitate a fost confirmată de un oficial. "Suspendarea importurilor acestor produse este limitată în timp şi va fi ridicată treptat cu sau fără menţinerea sau majorarea taxelor sau a altor accize", se arată în document. 

Guvernul algerian speră că prin noua interdicţie va reduce factura importurilor la 30 de miliarde de dolari în acest an, de la 45 de miliarde de dolari în 2017 şi 46,7 miliarde de dolari în 2016. 

Însă această interzice a importurilor, care vine după o majorare de 30% a taxelor şi accizelor introdusă deja pentru o parte din aceste produse de la 1 ianuarie, riscă să nemulţumească tânăra generaţie din Algeria, în condiţiile în care mulţi dintre tineri au probleme în a găsi un loc de muncă într-o economie în care rata şomajului este de 12%. 

Analiştii subliniază că interdicţia importurilor este doar o soluţie temporară iar Algeria trebuie să îşi reducă dependenţa de veniturile din petrol şi gaze, un plan la care autorităţile lucrează de mai mulţi ani fără rezultate notabile. Petrolul şi gaze naturale reprezintă 95% din exporturile Algeriei iar guvernul nu a reuşit să majoreze ponderea sectorul non-energetic. Chiar dacă preţul petrolului şi-a revenit recent, este în continuare sub nivelul de 70 de dolari per baril considerat suficient de oficialii algerieni pentru a echilibra bugetul.

AGERPRES