Algocalminul și alte medicamente ar putea dispărea de pe piață

Alertă medicală în Europa! Anumite medicamente ar putea dispărea de pe piață, după ce au produs reacții adverse rare. Mai exact, este vorba despre Algocalmin, un medicament cunoscut, dar și despre alte medicamente care conțin substanța metamizol.

Agenția Europeană a Medicamentului a început să investigheze aceste medicamente, după ce au fost semnalate reacții adverse rare în unele țări din Europa. Aceste reacții pot include scăderea rapidă a numărului de globule albe din sânge și chiar decesul.

Agenția Finlandeză a Medicamentului a atras atenția asupra acestui aspect.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, a discutat despre posibile motive de îngrijorare în rândul românilor și despre momentul în care acest medicament ar putea să fie retras de pe piață.

Potrivit acesteia, se știa deja și era menționat în prospectul medicamentului că acesta poate cauza agranulocitoză, o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci, spune ea, nu este vorba despre o informație nouă.

Omenii din nordul Europei, mai predispuși la reacții adverse decât cei din sud

Ceea ce este remarcabil și este dificil de explicat, spune Anca Crupariu, este faptul că, acum 15 ani, un studiu multicentric referitor la acest risc de agranulocitoză a arătat că în zonele din nordul Europei, datorită unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, s-au înregistrat multe cazuri, în timp ce în sudul Europei au fost foarte puține sau deloc.

Un punct de interes este că Agenția Medicamentului din Finlanda a solicitat recent o procedură de arbitraj, care este practic o reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.

Mai important este că aceasta este o procedură de urgență, din cauza numărului mare de cazuri letale asociate, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

„Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a declarat Anca Crupariu la Antena 3 CNN.