Kremlinul se străduiește să ascundă prezența pe frontul ucrainean a batalioanelor ”Pokpoong”, de vânători de munte nord-coreeni, pretinzând că acestea ar fi ”Kitayskiye batalony” (Batalioane ”K”) alcătuite din voluntari chinezi, care ar lupta sub egida BRICS, în baza rezoluțiilor adoptate la Reuniunea de la Kazan: „Alianța BRICS lucrează activ cu forțele militare din întreaga lume pentru a executa o resetare completă și totală a structurii financiare globale Elitele occidentale sunt neputincioase să oprească acest lucru. Alianța BRICS este prea puternică, strategiile lor militare și financiare prea avansate.” , notează Tudor Păcuraru într-un nou articol pentru evz.ro.
Cât e adevăr, cât e minciună în susținerea că, la Kazan, BRICS ar fi devenit o Alianță militară și ar fi declarat război ”Occidentului colectiv”?, notează Tudor Păcuraru într-un nou articol pentru evz.ro.
Moarte pe gratis
Scriam acum o săptămână că, în Rusia, „pe fondul dificultăților financiare, pe front soldele nu se mai plătesc integral, iar mii de familii nu au primit alocațiile promise pentru cei decedați”. Zilele trecute, familiile au început să primească înștiințări oficiale: nu vor primi alocațiile promise, de circa 50.000$. Aceste alocații sunt pentru cei căzuți în ”operațiunea specială” din Ucraina; în Kursk nu e ”operațiune specială”, ci ”operațiune antiteroristă”!
Din același motiv, militarii ruși care luptă în Kursk nu au mai primit, în octombrie, solda de circa 4.400$/ lună, ci echivalentul a numai 300 … 400$. Măsura afectează și ofițerii inferiori care, în această lună, au primit solde în jur de 600$. Și nici familiile lor nu primesc vreo alocație de sprijin în caz de deces: ghinion! În acest context, interceptările radio arată că militarii ruși consideră că trupele străine – ”chinezii”, cum îi numesc – ar fi un fel de spărgători de grevă, de altfel mult mai bine plătiți decât rușii: 2.000$/lună. Domnul Putin este conștient că astfel acutizează conflictul Kremlinului cu Armata – dar situația Rusiei este de așa natură, că n-are cum să evite asemenea măsuri.
Presupusa ”Axă ruso-chineză”
Ceea ce nu știu militarii ruși de pe front e că, în realitate, ”chinezii” nici nu sunt chinezi și nici nu primesc decât 400$/lună – restul de 1.600$ de fiecare militar (adică peste 17 milioane $/lună) sunt decontate cu tovarășul Kim, căruia regimul Putin îi livrează – precum vom vedea – tehnologie militară de vârf în schimbul batalioanelor de trupe speciale.
Încercând să mascheze încălcarea rezoluțiilor ONU, prin livrarea de tehnologii balistice către RPD Coreeană, propaganda Kremlinului susține că Reuniunea BRICS de la Kazan ar fi marcat transformarea BRICS într-o ”Alianță militară”, într-o Axă Ruso-Chineză care duce un război financiar, dar și propriu-zis militar împotriva ”Occidentului colectiv”. Astfel, rețelele ruse de socializare s-au umplut de apeluri gen „Să nu uităm că Putin și Xi nu se concentrează doar pe distrugerea dolarului, ci creează o ordine financiară mondială complet nouă, care ocolește SWIFT și alte sisteme controlate de globaliști.”
În cadrul reuniunii de la Kazan „liderii militari din țările BRICS au ținut întâlniri cu ușile închise pentru a discuta despre modul în care vor paraliza capacitățile militare occidentale”. S-ar fi convenit la Kazan că atacul „forțelor militare loiale BRICS” va culmina printr-o întrerupere totală a rețelelor electrice ale Occidentului: „10 zile de întuneric: imperiul lor bazat pe datorii se va prăbuși”. Alianța ruso-chineză ar fi hotărât înființarea de „tribunale militare secrete BRICS: personalități-cheie din lumea bancară, mass-media și politică vor fi arestate în liniște și judecate pentru crime împotriva umanității.” Apoi, tribunalele militare secrete „vor confisca activele lor sub noul sistem financiar. Este doar o chestiune de timp până când fiecare bancă centrală din Occident se prăbușește. Summitul Alianței BRICS din octombrie 2024 va fi considerat evenimentul care a declanșat prăbușirea.”
Să recapitulăm: ”Alianța BRICS” ține reuniuni militare secrete pentru a planifica „modul în care va paraliza capacitățile militare ale adversarului”. Exact cum Occidentul planifică, în reuniunile Ramstein, măsurile de paralizare a capacităților militare ruse. BRICS a înființat tribunale pentru „a aresta și judeca personalități-cheie din Occident, pentru crime împotriva umanității”.
Exact așa cum, în martie 2023, Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele domnului Putin și a altor ”personalități-cheie” din Rusia. „Multe dintre aceste persoane sunt în arest la domiciliu sau au fost reținute în secret” – așa cum mulți ofițeri superiori și generali ruși, epurați din Ministerul Apărării, sunt în arest la domiciliu sau reținuți în secret de FSB. BRICS se pregătește „să confiște activele băncilor occidentale” – exact așa cum activele ruse sunt înghețate în Uniunea Europeană și Statele Unite. BRICS plănuiește „10 zile de întuneric”, precum și prăbușirea Băncilor Centrale occidentale – exact așa cum economiștii ruși se tem de întreruperi extinse ale sistemelor energetice din Rusia și de o criză financiar-bancară.
Este exact ce scriam acum o săptămână: „Kremlinul încearcă să proiecteze asupra altor State europene îngrijorările și temerile sale”.
Muntele de bani
Dar oare la Kazan s-a format, în secret, o Axă Ruso-Chineză pentru demolarea sistemului monetar și financiar internațional, care trimite trupe ”chineze” în Ucraina și se pregătește să declanșeze un război deschis, pentru a aresta „personalități-cheie din lumea bancară, mass-media și politică” occidentală și a confisca activele „Occidentului colectiv”?
Să aruncăm o privire asupra cifrelor. În luna august 2024, rezervele valutare ale Chinei se ridicau la astronomica sumă de 3.288,2 miliarde dolari. Nu era de ajuns, așa că în cursul lunii septembrie China a mai pus de-o parte dolari, în ritmul de 1 milion $/zi. La 1 octombrie rezervele valutare ale Chinei erau de 3.316.400.000.000 dolari. În bancnote de 100$, ar fi un volum comparabil cu Casa Poporului. Evident, China tezaurizează asemenea sume cu intenția de a arde muntele de bancnote pentru încălzirea băilor comunale, zău.
Principiul dominoului
Pentru a da credibilitate susținerilor aberante privind ”alianța ruso-chineză împotriva sistemului monetar și financiar internațional”, la Kazan, domnul Putin a proclamat că ”Moscova și Beijingul lucrează pentru a crea o ordine mondială corectă”. Unii jurnaliști au mers după fentă și, ulterior, au fost foarte surprinși când președintele chinez, în cuvântarea sa, a criticat explicit aventura militară din Ucraina: „Criza ucraineană continuă. Trebuie să respectăm următoarele trei principii: nicio extindere a câmpului de luptă, nicio escaladare a luptelor și nicio provocare din partea vreunei părți, pentru a putea detensiona situația cât mai rapid posibil.” Despre ce „extindere a câmpului de luptă” e vorba? În mod evident, liderul chinez se referă la internaționalizarea conflictului prin intrarea în război a RPD Coreene, care trimite pe front 11.500 de soldați, 500 de ofițeri și subofițeri și 3 generali, sub comanda adjunctului șefului M.St.M., gl. Kim Yong-bok.
Punctul de vedere al domnul Xi coincide cu cel al președintelui Comisiei americane pentru Informații din Camera Reprezentanților, Michael R. Turner, care apreciază că situația e alarmantă și reprezintă ”o escaladare majoră a conflictului”: Tratatul militar ruso-coreean tocmai a fost ratificat de Dumă, iar China are Tratat militar cu RPD Coreeană, riscând să fie antrenată în orice conflict plănuit la Moscova. dr. Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din Beijing, apreciază că Rusia „ar putea sprijini și încuraja RPD Coreeană să destabilizeze regiunea, fără a lua în considerare efectele asupra Chinei”. Evident, Beijingul nu este mulțumit de aceste evoluții: de decenii, s-a străduit să evite o asemenea situație, refuzând încheierea unui Tratat militar cu Rusia.
Iar Kremlinului nu-i pasă: contribuie deja la ”destabilizarea regiunii”. În schimbul efectivelor trimise pe frontul ucrainean, RPD Coreeană primește tehnologia de lansare a rachetelor balistice de pe submarin. Dacă nord-coreenii reușesc să instaleze pe submarine rachetele lor Musudan (care sunt o copie a rachetelor sovietice cu baza pe submarin R-27, cu raza de 3.200 km), se schimbă cu totul echilibrul de putere în Orient.
Din 1967, Constituția Japoniei cuprinde ”Cele 3 Principii”: exclude producerea, posesia sau introducerea pe teritoriu a armelor nucleare. Cu submarinele nord-coreene în largul țărmurilor, Japonia s-ar vedea nevoită să abandoneze aceste principii: la Tokio se evocă deja posibilitatea dobândirii armei nucleare. Iar Coreea de Sud i-ar urma imediat exemplul – ambele State având tehnologia necesară. Accederea Japoniei și Coreii de Sud la statutul de puteri nucleare e chiar ultimul lucru pe care și-l dorește China, prizonieră a Tratatului militar cu RPD Coreeană: Șanhai sau Beijing sunt la câteva minute distanță.
O miză inaccesibilă
Propaganda neagră a Kremlinului insistă că „În centrul acestui summit s-a aflat discuția despre QFS , cel mai avansat sistem financiar conceput vreodată, susținut de calcul cuantic și criptare inaccesabilă . Acest sistem este conceput pentru a distruge sistemul de monedă controlat de Rezerva Federală și alte bănci de elită. QFS este deja operațional.” În realitate, așa cum scriam săptămâna trecută, „promisiunile Băncii Centrale ruse – anume, crearea unei criptomonede de Stat, ”Rubla virtuală”, și translarea plăților externe în acest nou sistem – s-au dovedit irealizabile”. Dându-și seama că nu poate finaliza singură acest proiect, Rusia a încercat să pună în discuție, la Kazan, o monedă unică BRICS, și un sistem alternativ de plăți, ”BRICS-Bridge”: o platformă susținută de jucători-cheie precum China, Arabia Saudită, India și Brazilia, parteneri vitali ai Statelor Unite, care nu și-ar permite să o sancționeze.
Rusia ar fi dorit, deci, să impună lupta împotriva actualului sistem monetar și financiar internațional ca temă centrală a reuniunii. Și nu a reușit: în septembrie, miniștri de Externe ai BRICS au dezbătut o Declarație comună privind Reuniunea de la Kazan. India și Brazilia nu au fost de acord cu insistențele Rusiei. Iar China a repetat poziția sa: Beijingul „nu are niciun interes să formeze o organizație anti-americană sau un bloc anti-occidental de orice fel”. Și nu a fost adoptată nicio Declarație comună.
A urmat apoi o întâlnire între miniștri de Finanțe ai BRICS. Kremlinul a schimbat unghiul de atac. Admițând că discuțiile despre o monedă unică BRICS sunt „premature”, Moscova a încercat să promoveze ”BRICS-Bridge, bazat pe utilizarea pe scară largă a monedelor naționale”. Dar reprezentanții Chinei, Africii de Sud și Indiei nu s-au prezentat la reuniune: nu sunt interesați de acest proiect. Iar în săptămânile care au urmat, fondurile internaționale de investiții au cumpărat acțiuni chineze de 11 miliarde $ la bursele din Șanhai, Hong Kong și New York, cotațiile crescând cu până la 23%.
Oare există ”Alianța” aceasta?
Jucătorii-cheie din cadrul BRICS constată că, aflat într-o situație dificilă, domnul Putin dorește să folosească BRICS ca o armă în noul Război Rece contra Occidentului. Un semnal clar că nu sunt de acord cu această orientare a fost dat, la Kazan, de liderul indian Narendra Modi: „trebuie să transmitem lumii mesajul că BRICS nu este o organizație ce dezbină, ci una care lucrează mai degrabă în beneficiul umanității”.
Sub presiunea principalilor jucători din cadrul BRICS, cu economii mult mai puternice decât cea rusă, în discursul de deschidere domnul Putin nu a mai abordat lupta împotriva sistemului monetar și financiar internațional și abia a pomenit subiectul BRICS-Bridge, în ultimul minut: „În plus, credem în importanța colaborării în cadrul mecanismului de cooperare interbancară al BRICS”. Iar China Global Television Network a pus punctul pe i: „BRICS se va dezvolta ca o alternativă la lumea dominată de Occident – ca o alternativă, iar nu împotriva Occidentului”. Imediat, Goldman Sachs și-a revizuit prognoza privind câștigurile pe 2024 ale acțiunilor MSCI China Index, de la 8 la 12%: banul vorbește.
Pondere și rol
În pofida ifoselor Regimului Putin – care dorește să înregimenteze BRICS într-o Cruciadă contra sistemului monetar și financiar internațional – remarcăm că Declarația Finală a Summitului de la Kazan n-are nimic de-a face cu ”distrugerea dolarului și a FMI”. Ba din contră! Solicită pentru Statele emergente din cadrul BRICS un rol, în instituțiile financiare mondiale existente, corespunzător ponderii lor actuale în economia mondială:
„11. Reafirmăm angajamentul nostru de a menține o Rețea Globală de Siguranță Financiară puternică și eficientă, având în centru un FMI bazat pe cote și cu resurse adecvate. Facem apel la reforma instituțiilor de la Bretton Woods, care include o reprezentare crescută a țărilor emergente și în curs de dezvoltare (EMDC) în poziții de conducere, pentru a reflecta contribuția acestora la economia globală. Susținem un proces de selecție pentru pozițiile de vârf din instituțiile Bretton Woods care să fie bazat pe merit, incluziv și echitabil, cu o reprezentare geografică extinsă… Așteptăm cu interes Revizuirea Acționariatului Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Recunoaștem rolul crucial al BRICS în procesul de îmbunătățire a sistemului monetar și financiar internațional (IMFS), cu scopul de a-l face mai receptiv la nevoile tuturor țărilor. În acest sens, luăm act de poziția Președinției BRICS privind îmbunătățirea IMFS.”
Deci, nici vorbă de ”conlucrarea activă a Alianței BRICS cu forțele militare din întreaga lume pentru a executa o resetare completă și totală a structurii financiare globale”, cum trâmbițează propaganda neagră a Kremlinului. Iar în noiembrie va avea loc la Hong Kong cea de-a treia ediție a Global Financial Leaders’ Investment Summit, cu participarea a 300 de reprezentanți de vârf ai băncilor globale, inclusiv Goldman Sachs, HSBC și JP Morgan Chase. Nimeni nu se așteaptă ca aceștia să fie „arestați la domiciliu sau reținuți în secret”, iar BRICS „să confiște activele băncilor occidentale”. Din contră, Kinger Lau, directorul filialei Hong Kong al băncii Goldman Sachs, organizatorul, declara luni: „această conferință e un bun prilej pentru a răspunde preocupărilor și zvonurilor negative privind China”.
Dincolo de cortina de zvonuri și minciuni care încearcă să mascheze izolarea regimului agresor, BRICS nu a devenit o alianță militară agresivă și nu sprijină planurile de declanșare a unui nou Război Rece, a unei crize monetare globale.