Indonezia a devenit oficial membru BRICS

Țara care a devenit oficial membru BRICS. Indonezia, a patra cea mai populată țară din lume, își exprimase anterior intenția de a se alătura BRICS, ca parte a unui demers de consolidare a economiilor emergente și de promovare a intereselor Sudului Global, din care fac parte Rusia, Iran, China şi Africa de Sud.

Țara care a devenit oficial membru BRICS. În acest context, Brazilia, care deține președinția BRICS în 2025, a anunțat că statele membre ale organizației au aprobat prin consens aderarea Indoneziei, în cadrul summitului din 2023 de la Johannesburg.

Brazilia a confirmat că cererea de aderare a Indoneziei a fost aprobată de BRICS în 2023, însă țara asiatică a solicitat să își depună oficial candidatura după alegerile prezidențiale din 2024. Noul președinte al Indoneziei, Prabowo Subianto, și-a început mandatul în luna octombrie.

Guvernul brazilian a transmis că „Indonezia împărtăşeşte cu ceilalţi membri ai grupului sprijinul pentru reformarea instituţiilor de guvernanţă globală şi contribuie pozitiv la adâncirea cooperării în Sudul Global”, relatează Reuters.

Din grupul BRICS+ mai fac parte Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite.

BRICS
SURSA FOTO: Dreamstime

Vladimir Putin a ordonat întărirea parteneriatului strategic cu China în domeniul IA

În altă ordine de idei, amintim că recent, președintele rus Vladimir Putin a ordonat întărirea parteneriatului strategic cu China în domeniul inteligenței artificiale, cerând guvernului rus și gigantului bancar Sberbank să colaboreze cu Beijingul în domeniul cercetării și dezvoltării tehnologice.

Această inițiativă survine în contextul sancțiunilor occidentale impuse Rusiei și al eforturilor de a crea o rețea BRICS axată pe progresul în domeniul inteligenței artificiale.

Potrivit anunțului Kremlinului, Putin vrea ca guvernul de la Moscova și gigantul bancar rusesc Sberbank să „asigure continuarea cooperării cu Republica Populară Chineză în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea tehnologică în domeniul inteligenței artificiale”.

Decizia face parte din planul de înființare a unei rețele BRICS pentru dezvoltarea inteligenței artificiale, inițiativă anunțată de Putin cu trei săptămâni în urmă. Prim-ministrul Mihail Mișustin și directorul general al Sberbank, German Gref, au fost desemnați să coordoneze aceste demersuri.

Această mișcare face parte din strategia Rusiei de a construi sisteme tehnologice alternative, ca răspuns la sancțiunile impuse de Occident după invazia în Ucraina. Restricțiile au afectat accesul Rusiei la tehnologii vitale, precum cipuri semiconductoare, echipamente aviatice și produse medicale. Mai multe puteți citi aici.