Se scumpește energia în UE!

Se scumpește energia în UE! Dacă în anii anteriori criza energetică a fost un coșmar, explozia prețurilor la curentul electric, începută în luna iulie a acestui an, a adus o trezire dură la o realitate la fel de dramatică: până acum, prețurile erau ridicate în timpul iernii în toată Europa, din cauza cererii mari de resurse pentru încălzire.

De acum înainte, prețurile vor fi mari și în timpul verii în Europa de Est, din cauza valurilor de căldură, care cresc consumul de energie cu cel puțin 40%. Astfel, regiunea se află în situația de a avea electricitate scumpă atât iarna, cât și vara.

În contextul în care prețurile extrem de ridicate (ajunse la niveluri record) afectează sistemul energetic al Europei de Sud-Est, mai multe țări, printre care Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, se pregătesc să solicite crearea unui mecanism permanent de detensionare a prețurilor.

Primul pas în această direcție a fost făcut de premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a ridicat problema la cel mai înalt nivel european printr-o scrisoare adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În această scrisoare, Mitsotakis a explicat că deficiențele pieței europene au condus la scumpiri semnificative și de amploare și a solicitat Bruxelles-ului un „răspuns politic” imediat la această „criză prelungită”.

De asemenea, el a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a îmbunătăți transferurile transfrontaliere de energie, subliniind necesitatea întăririi interconexiunilor dintre statele membre. Mitsotakis a evidențiat, totodată, importanța unei supravegheri mai eficiente a pieței europene, pe care a descris-o drept o „cutie neagră”, greu de înțeles chiar și pentru experți.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis (SURSA FOTO: Facebook, Kyriakos Mitsotakis)

O scrisoare va fi adresată și Comisiei Europene

Într-o a doua fază, conform informațiilor de care dispune publicaţia Proto Thema, va urma o altă scrisoare ce va fi adresată de această dată de Grecia, Bulgaria și România sub forma unui document non-paper către Comisia Europeană, în ansamblul ei.

În această scrisoare, problema preţurilor extreme la energie va fi detaliată pe larg – pe bază de exemple și date concrete. Lupta finală este de așteptat să fie dată la mijlocul lunii octombrie, când ar urma să aibă loc un Consiliu al Miniștrilor Energiei unde se va discuta despre inițiativa comună întreprinsă de Grecia, România și Bulgaria pentru detensionarea presiunilor asupra prețurilor la energia electrică.

În cadrul acestui Consiliu, va fi discutată și cererea pe care cele trei țări au depus-o deja pentru realizarea unor modificări structurale în sistemul energetic european de tip target model. Grecia, România și Bulgaria vor solicita ca statele din sud-estul Europei să dețină și să gestioneze un mecanism permanent, care să le permită să fie exceptate din Eurosistem în situații de „fenomen endemic”. Aceasta se referă la condițiile care pot conduce la crearea unor prețuri extreme la energia electrică, prețuri care nu ar fi cauzate de factori legați de producție și cerere, ci de slăbiciunile existente în interconexiuni, care transformă regiunea într-o „insulă energetică”.

„Spunem că avem o piață unică, avem un sistem de tip target model, dar acesta nu a funcționat în ultimele luni. Și trebuie să vă spun că în următoarele zile voi evidenția această problemă printr-o scrisoare pe care o voi trimite președintei Comisiei Europene, doamna von der Leyen, în care voi explica exact ce s-a întâmplat, nu doar în Grecia, ci și în Bulgaria, în România, în Ungaria.

Și cum de există momente ale zilei în care prețul marginal al sistemului este de 10 ori mai mare în Balcani decât în Austria sau Republica Cehă. Ceva nu merge bine. Nu merge bine pe modelul european.

Exportăm energie în Ucraina, dar consumatorul grec nu trebuie să plătească pentru distorsiunile din modelul european. Vom lua profiturile excesive, le vom returna consumatorilor, astfel încât aceștia să aibă prețuri sub 15 cenți pe kilowatt oră.

La prețurile cu amănuntul, Grecia este semnificativ sub media europeană. Voi lupta pentru ca aceste distorsiuni să fie corectate”, spunea premierul elen în urmă cu câteva zile.